INVESTICIJE Pod Raduč – pod beton!

3
13270
"Nudimo na prodaju apartmane u novom elitnom naselju uz more na otoku Murteru uz poznatu pješčanu plažu Slanica" (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Probijena je i posljednja crta obrane – građevinska mehanizacija prešla je ispod ceste i nepovratno uništava lice jednog od najatraktivnijih dijelova obale. Sljedećih dana će biti trajno okovan u beton.

Nakon tri zgrade s apartmanima izgrađenim s gornje strane ceste, investitor GF PLUS iz Zagreba je krenuo ravnati teren za gradnju četvrte. Ona će niknuti na prostoru između ceste i mora, dvadesetak metara udaljenom od obalne crte! To se čini temeljem građevinske dozvole koju je dana 19. svibnja 2017. godine izdala Šibensko-kninska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju.
Plan prostornog uređenja Općine Murter-Kornati, odnosno Vladina Uredba o zaštićenom obalnom području, čini se, ovdje iz nekog razloga ne vrijedi. Lokalna je zajednica u ovakvim slučajevima nemoćna. Iz Općine Murter-Kornati kažu da su tek u ožujku 2017. godine doznali da se na predjelu Pod Raduč ispod ceste uz more planira graditi kuća.

Bageri u akciji (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Bili smo zgroženi i poduzeli smo niz različitih mjera kako bi to zaustavili. Formiran je stručni tim od geodeta, pravnika, arhitekta, prostornog planera… ne bi li našli osnovu po kojoj zaustaviti izdavanje građevinske dozvole – kaže načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Namjera betoniranja obale pokušala se osujetiti. Provjerila se veličina parcele, udaljenost objekata od ceste i mora i sl. – Zahtjev za zaustavljanje građevinske dozvole poslali smo Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju u Šibeniku koji se izjasnio da je naše traženje neosnovano. Od Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj tražili smo očitovanje o tome da li je za kat. čestice 11485/1, 11485/2, 11486/1 11487/2 utvrđena granica pomorskog dobra. Dobili smo odgovor da se spomenute čestice ne nalaze na pomorskom dobru! Koliko nam je bilo u mogućnosti, požurili smo i postupak izglasavanja/donošenja novih Izmjena i dopuna PPU-a općine Murter-Kornati kojim bi onemogućili gradnju – pojašnjava Turčinov što je poduzeto od strane Općine.

Nije pomorsko dobro!? (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– No, izgleda da nismo bili dovoljno brzi, jer je građevinska dozvola izdana – ni manje ni više, nego jedan dan prije izglasavanja – kaže Turčinov.

Radove su, nadalje, prijavili i građevinskoj inspekciji, tražili pomoć Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša…

– Na čuđenje inspektora, utvrđeno je da ne postoji osnova za obustavu gradnje. Čak smo potpisali i peticiju iniciranu od strane stanovnika ulice Pod Raduč. Kao što se može vidjeti na fotografijama karti prostornih planova, evidentno je da posljednje Izmjene i dopune prostornog plana onemogućuju gradnju na spomenutim česticama – kaže Turčinov, napominjući da bi ovu gradnju bile onemogućile i Izmjene i dopune PPU-a predložene prije nekoliko godina, kada nisu usvojene iz političkih razloga.

Pod Radučem kamioni žure… (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

I što sad? Ispada da smo sami odgovorni i u budućnosti bi trebali biti oprezniji. Iako su i oni svjesni da betoniranjem obale umanjuju vrijednost krajobraza i nekretnina koje se već nalaze u njemu, investitori i trgovci rade ono što im dozvolimo.

– Nudimo na prodaju apartmane u novom elitnom naselju uz more na otoku Murteru uz poznatu pješčanu plažu Slanica. Tri nove zgrade sa luksuznim stanovima. Velike terase s prekrasnim panoramskim pogledom na more i Kornatsko otočje… – stoji u jednom od oglasa. Četvrtu zgradu ne spominju, ni pogled na beton…  Očito znaju čime se dičiti, a čega sramiti.

 

3 KOMENTARI

    • potpuno se slažem. Srmota za Murter i načelnika.
      Već godinama se cijelo područje devastira i uništava i nikoga nije briga. Od malij i prekrasnih kućica s prekrasnim vrtovima, izrasli ogromni betonizirani apartmani koji su uništili i devastirali kompletnu uvalu. SRAMOTA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here