Premijera dokumentarnog filma Murterske bake – kulturna baština sačuvana za buduće naraštaje

0
3942
Kino dvorana Žut bila je dupkom puna (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Puno smijeha i probuđenih uspomena. I prepuna kino dvorana Žut. Najblaže rečeno, oduševljenje sinoćnjom premijerom Murterskih baka, dokumentarnog filma što ga je uoči ovogodišnjih pokladnih svečanosti stvarao redatelj Zvonko Ilijić.

– Filmom smo htjeli prikazati tradiciju Murtera koja je počela još prije pedesetih godina prošlog stoljeća,  kada su se počele održavati murterske bake, te se nastavila sve do današnjega dana.  Želimo je ostaviti u baštinu budućim naraštajima, a neće škoditi ni turističkoj promociji mjesta Murtera – rekao je najavljujući premijeru filma i izlaganje autora predsjednik Pokladnog odbora Miro Bašić.

Redatelj Zvonko Ilijić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Dokumentari film je zajednički projekt Pokladnog odbora, TZ Murter-Kornati i općine Murter-Kornati, a autor je Zvonko Ilijić, televizijski, kazališni i filmski redatelj koji već desetljećima i sam sudjeluje u murterskim pokladnim svečanostima.

Zbog preambiciozno postavljenih rokova, sinoć je prikazana tek jedna radna verzija filma. Prvih dvadeset minuta prikazuje murterske bake u vremenu do pedesetih godina i pola sata najstarijih snimljnih materijala koji su nastali 1982. godine. Objašnjava izradu maski onda i danas, kada je glavno sredstvo mašaranja bio drveni ugljen i prvotne razloge njihovog održavanja koje je započelo zbog pjesme, plesa, tradicijske hrane i druženja po kućama prije početka korizme i dana Pepelnice.

Premijera Murterskih baka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na premijeri nije prikazan čitav film zbog manjih tehničkih problema, a redatelj Zvonko Ilijić je objasnio da su maškare zaslužile puno veći angažman i rad na samom filmu zbog količine materijala koja ga je u jednom trenutku zasula sa svih strana. Pregledavajući materijale, Zvonko Ilijić se, kako kaže, zaljubio u murterske maškare i zaključio kako je to puno vrijednije nego što i sami Murterini smatraju za koje je istaknuo da su preskromni kada su maškare u pitanju.

– Cijela priča je počela kada sam od prijatelja dobio kutiju VHS kazeta snimljenih maškara te smo se dogovorili da ćemo to pokušati spasiti, a na kraju je to ispalo oko stotinu sati programa i dvjesto sati rada. Tada sam odlučio napraviti film i pokušao u jedan sat ispričati priču o murterskim bakama i pustiti ju u svijet – ispričao je Murterinima redatelj filma Zvonko Ilijić.

Zvonko Ilijić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prvi pisani podaci o maškarama datiraju čak iz druge polovice 19. stoljeća, koji se mogu naći u murterskim godišnjacima, kao i pisani materijal pritužbe u murterskoj narodnoj čitaonici kada su je ‘ometali neki namrčeni u mudantama koji se muvaju po čitaonici’.
Prve organizirane maškare su počele 1954. godine, dok je prvo čitanje optužnice i suđenje zlotvoru Krnji Krnjiću počinjeno 1957. godine.
Također, u filmu je otriveno da su maškare bile toliko popularne i nedodirljive da njihovu upornost održavanja nije mogao prekinuti ni ondašnji strogi komunistički režim.

U filmu, čiji se ostatak tek čeka, govorili i svjedoci Murterini među kojima su
Vicenca Pleslić, Slavija Vujačić, Ivo Juraga Nadov, Mile Nenić, Ive Šikić Rogić,
Marko Zorzina, Bare Vodopija i Igor Kovačev Bakarica te članovi udruge “Murterske
poklade” i mnogi drugi, a naratori filma su glumci Mirta Zečević i Slavko
Juraga. Premijera cijelog filma je zakazana iza blagdana Uskrsa.

Evo i par fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here