BAKE Počinje spektakl s niz noviteta i povratkom tradiciji – (ne)zaboravljena “Kristalna dvorana” ponovno na rivi

0
2294

Maškaranom regatom koja u petak u 15 sati starta iz Hramine počinje petodnevni program ovogodišnjih Maškara u Murteru.

Nakon regate koja će u petak 9. veljače biti zaokružena proglašenjem pobjednika, dodjelom nagrada i zakuskom za sve prisutne, u subotu 10. veljače slijedi premijera dokumentarnog filma o povijesti murterskih maškara koja će se održati u kino sali Žut s početkom u 19 sati. Tu će ujedno biti i izložene stare maske i fotografije maškara koje su Murterini čuvali sva ova desetljeća.

– Prikupljajući materijal za snimanje dokumentarca naišli smo na fotografije koje datiraju čak iz 1950. godine, što svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji naših maškara – kaže nam predsjednik Pokladnog odbora Miro Bašić najavljujući ovaj više nego zanimljiv subotnji događaj.

Večaras je započelo armanje brodova za maškaranu regatu (Foto: Rudinapress/Katarina Ježina)

Novosti je dosta, a najavljuju se i neka iznenađenja.

– Ove godine počinjemo s oživljavanjem jedne stare tradicije.  To će u subotu trajati čitav dan kroz cijelo selo. O čemu se radi, neka ostane iznenđenje svima, iako se možda i naslućuje o čemu se radi.  Kako god, čut će se i svi su pozvani sudjelovati u toj tradiciji – kaže Miro Bašić.

Nakon dječje povorke koja u nedjelju 11. veljače u 15 sati kreće iz Starog sela, mališane će s početkom u 19 sati na Staroj rivi uveseljavati popularni pjevač Ivan Zak i klaun.

Suđenje Krnji je u ponedjeljak 12. veljače s početkom u 19 sati u kino sali Žut, u kojoj će sve do kraja pokladnih svečanosti trajati izložba.

I ove godine se na pokladni utorak održava Murter Music Street. Na Butini će s početkom u 16.30 nastupati Zaratino bend, dok će se za atmosferu na maskenbalu koji počinje u 20.00 sati pobrinuti grupa Amigos.

Ove je godine Murter prikladno ukrašen

Povorku ove godine predvodi Puhački orkestar Pirovac. Pozvane su sve maske otoka, uz Murterske i one iz Tisnog, Jezera i Betine, da sudjeluju u još jednom nezaboravnom spektaklu.

Velika vijest je i da se nakon povorke ne ide u sportsku dvoranu OŠ Murterski škoji, već na rivu. Kristalna dvorana  se vraća u obliku velikog šatora, pod kojim će u nedjelju nastupati Zak, a u utorak Amigos.

Općina Murter-Kornati i ove godine je uključena u pripremu pokladnih svečanosti, a među novitetima koje lokalna samouprava donosi je i prigodno ukrašavanje mjesta. Svjetleće maske daju dodatni čar ovogodišnjim bakama i naglašavaju iščekivanjei. Vrijednost murterskih maškara prepoznata je i u Federaciji europskih karnevalskih gradova, te je Murter dobio poziv da sudjeluje na njenoj godišnjoj skupštini koja se održava 10. veljače u Rijeci, otkriva  Miro Bašić upućujući pozdrav “svim maškaranima, nemaškaranima i onima koji misle da to nisu”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here