TISNO Obnova maslinarstva – 5600 besplatnih sadnica za 192 maslinara

0
2374
Sadnice domaće oblice (Foto: Općina Tisno)

Poticaji za obnovu maslinarstva na području Općine Tisno naišli su na dobar odaziv – čak 192 mještana Tisnog, Jezera, Betine, Ivinja, Dubrave i Dazline odlučili su se za podizanje novih nasada.

S ciljem da animira stanovništvo za povratak maslinarstvu te potakne obnovu starih i podizanje novih maslinika Općina Tisno je odlučila mještanima besplatno podijeliti pet tisuća sadnica maslina (POVEZNICA). Zahtjevi za dodjelu sadnica zaprimali su se od 15. do 31. siječnja te su u Općinu stigla 192 zahtjeva za ukupno 5600 sadnica. Odaziv je bio veći od očekivanog, a kako bi masline dobili svi koji su izrazili želju za sadnju naručen je novi kontegent sadnica.

Bit će podijeljene u dva navrata, onim redoslijedom kojim su zahtjevi podnošeni. Prvi dio dodjele bit će organiziran u ponedjeljak 05. veljače s početkom u 10 sati ispred Društvenog doma u Tisnom. Tada će biti podijeljeno 4000 sadnica, dok će podjela preostalih 1600 biti upriličena u narednih 30 dana.  Raspored dodjele je napravljen prema datumu podnošenja zahtjeva, tako da će prvi masline dobiti oni koji su ih prvi zatražili (RASPORED PODJELE SADNICA). Svi podnositelji zahtjeva bit će osobno obavješteni. Iz Općine Tisno mole maslinare s popisa da organiziraju odgovarajući prijevoz sadnica.

Za ovu mjeru iz proračuna Općine Tisno izdvojeno je 200.000 kuna, te je odmah bilo najavljeno da će se u slučaju većeg interesa iznos povećati ili se podjela u istom ili većem obimu ponoviti dogodine.  Dijele se sadnice domaće oblice, autohtone i najrasprostranjenije hrvatske sorte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here