Murterski chefovi u Šibeniku – Kornatska janjetina na Noći muzeja

0
3385
Noć muzeja u Šibeniku, kornatski janjeći gulaš spremali su vrhunski kuhari Bašić, Božikov i Mudronja (Foto: Rudinapress)

Koncepcija Noći muzeja u Šibeniku ove godine je obogaćena biranim kurnatskim delicijama u izvedbi murterskih chefova Vjeke Bašića, Ante Božikova i Bruna Mudronje.

Okusi Kornata su gastro tema vezana za izložbu Kurnatski vremeplov – Arheološka istraživanja Turete i Tarca, koja se u Muzeju grada Šibenika može razgledati od 21. prosinca do 4. veljače. U organizaciji TV emisije Gurmanske ćakule i Općine Murter-Kornati sinoć su ispred šibenskog Muzeja murterski ugostitelji i vrhunski kuhari iz Bobe, Opata i Fabra pripremili gastro iznenađenje s kurnatskom janjetinom.

– Kako je u postavu Muzeja izložba Kurnatski vremeplov povezali smo to i pripremili pravo kornatsko jelo, janjeći gulaš s bižima i krumpirom. Riječ je prvoklasnim namirnicama, janjetina je s Kornata, a nekih tajnih sastojaka nema, bitna je priprema, odnosno način pripreme i sama procedura iste. Od pet janjaca, dakle nekih šezdesetak kila mesa, dobili smo tristotinjak porcija, a sama priprema je trajala dva sata – otkrio nam je Vjeko Bašić, chef konobe Boba.

I Ante Božikov iz restorana Opat se slaže za pravi kornatski janjeći gulaš nema posebnih tajnih sastojaka, već je uspjeh jela važan pravilan tretman poznatih namirnica i začina.

– Najvažnije je kuhati po redu, lagano dolijevati vodu i ne prekuhati meso. Tajna je u proceduri, a ne u začinu. Ovo je jednostavno, težačko jelo i drago nam je što smo imali prilike njime počastiti Šibenčane – kaže Božikov.

Bašić, Božikov i Mudronja Šibenčanima su za Noć muzeja pružili jedinstvenu priliku da u svom gradu uživaju u jelu zbog kojeg bi inače morali prevaliti put preko mora do Kornata. Ili barem do Murtera.

Okuse i mirise nemoguće je dočarati, ali djelić vizualnog doživljaja donosimo u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here