BAKE “Ma kakav Rio, kakva Rijeka” – Povijest Murterskih baka na filmu

1
4404
Tko je na fotografijama? Javite Pokladnom odboru (Foto: Murterske bake)

Maškare u Murteru i ove godine najavljuju organizacijski napredak i niz novosti u svom programu, a da se ne zaboravi kako su izgledale do sada najavljen je i dokumentarni film radnog naslova Murterske bake kroz povijest.

Riječ je o projektu Pokladnog odbora, Općine Murter-Kornati i Turističke zajednice što ga u djelo provodi redatelj Zvonko Ilijić. U samoj je završnici i bit će premijerno prikazan u kino sali Žut u Murteru 10. veljače. Kako nam otkriva Ilijić, film će biti televizijskog formata, u trajanju od 55 – 57 minuta. Najteži dio posla je, kaže,  odabrati kadrove između stotina sati sačuvanog filmskog materijala i gomile vrijednih fotografija.

Redatelj Zvonimir Ilijić (Foto: FB)

– Osim tih snimki i fotografija od kojih su mnoge starije od pola stoljeća u filmu nam o bakama pričaju i svjedoci vremena, poput Vicence Pleslić, Slavije Vujačić, Ive Jurage Nadova, Mile Nenića, Ive Šikića Rogića, Marka Zorzina, Bare Vodopije i Igora Kovačeva Bakarice te članovi udruge “Murterske poklade” i drugi. Fascinantno je i prosto nevjerojatno koliko duha ima ovo malo mjesto, koliko je maštovitih, vrijednih maski dalo kroz sve te godine… Kad sam sve to vidio odmah mi je pao na pamet naslov filma “Ma kakav Rio, ma kakva Rijeka – Murterske bake” – oduševljen je Ilijić.

Tko je na fotografijama? Javite Pokladnom odboru (Foto: Murterske bake)

Zvonimir Ilijić uspješni je televizijski, filmski i kazališni redatelj, a osim akademske naobrazbe i velikog iskustva na filmu, televiziji i u kazalištu (POVEZNICA- Društvo hrvatskih filmskih redatelja Zvonimir Ilijić) za stvaranje filma o murterskim bakama ovog murterskog zeta dodatno kvalificira i dugogodišnje osobno sudjelovanje.

Montaža filma je u samoj završnici i on će do 10. veljače biti spreman za premijeru. No, nije kasno da se u njega uvrsti i naknadno otkriveni sadržaj. Pokladni odbor još uvijek traži materijale starije od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Svaka takva fotografija je dragocjen povijesti artefakt.  Ako ih netko još pronađe, ljudi iz Pokladnog odbora će doći, snimiti ih za arhivu i vratiti (POVEZNICA). Osim za izradu filma, materijali će biti korišteni i na internetskim stranicama posvećenim murterskim bakama. Nakon prikupljanja svih fotografija preostaje još teži posao – izraditi legende ispod njih, jer budući da su sudionici baka redom maskirani potreban je veliki trud za otkriti tko se iza koje maske krio prije pola stoljeća.

Tko je na fotografiji? Javite Pokladnom odboru (Foto: Murterske bake)
Tko je na fotografiji? Javite Pokladnom odboru (Foto: Murterske bake)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here