KUHINJA I KULTURA Boba, Fabro i Opat na Noći muzeja u Šibeniku

0
3371

Murterska gastronomija sprema se na još jedno putovanje – u Noći muzeja predstavit će se u Muzeju grada Šibenika, gdje su Murter i Kornati već prisutni izložbom Kurnatski vremeplov – Arheološka istraživanja Turete i Tarca koja je otvorena od 21. prosinca do 4. veljače.

Organizaciju i financiranje gostovanja murterske kuhinje u Šibeniku na sebe je preuzela Općina Murter-Kornati. Načelnik Toni Turčinov već je sve utanačio s ravnateljem Muzeja Željkom Krnčevićem i chefovima murterskih restorana Boba i Fabro te konobe Opat s Kornata.

– Naši majstori Vjeko Bašić, Bruno Mudronja i Ante Božikov objeručke su prihvatili ideju da nas predstavljaju na šibenskoj Noći muzeja. Općina će osigurati sredstva za kupnju namirnica, a na njima je da osmisle gastronomski program koji će na jednom takvom događaju u muzeju najbolje prezentirati gastronomsko nasljeđe Murtera i Kornata – rekao nam je Toni Turčinov.

On očekuje da bi pred Šibenčane mogli izaći s nekim receptom kornatske janjetine.

–  Da, ali tko bi bolje od Bašića, Mudronje i Božikova mogao sastaviti jelovnik za naše predstavljanje? Sve je u njihovim rukama, a nećemo ih ograničiti ni iznosom koji mogu potrošiti za kupnju namirnica – kaže Turčinov.

Murterski chefovi tek se trebaju dogovoriti s ravnateljem Muzeja Željkom Krnčevićem. Ovaj arheolog je jedan od najsvestranijih šibenskih intelektualaca – među brojnim aktivnostima u koje je uključen ili ih predvodi, Krnčević je već dugi niz godina voditelj popularne emisije TV Šibenika “Gurmanske ćakule”, tako da će znati s Bašićem, Mudronjom i Božikovom dogovoriti najbolji meni.

– Da, lani se svojom kuhinjom predstavio otok Krapanj, a sada će to biti Murter i Kornati. Kornatska je janjetina glasovita, ali ne treba bježati ni od grdobine ili hobotnice s bobom. No, konačni dogovor oko menija još nije postignut – rekao nam je večeras Krnčević, u prekidu snimanja još jedne epizode “Gurmanskih ćakula” u Pakovu selu.

Gastronomske i ostale detalje ovogodišnje Noći muzeja Krnčević nije želio otkriti, budući da će njen program biti predstavljen cjelokupnoj javnosti istovremeno, na konferenciji za medije koja će se sutra (utorak, 23. siječnja) održati u Atriju Muzeja grada Šibenika.

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama u petak 26. siječnja 2018. godine od 18.00 do 01 sat po trinaesti put organizira manifestaciju Noć muzeja. Okvirna tema ovogodišnje Noći muzeja je “Muzeji i sport”. Kako se u temu uklapa murterska i kornatska kuhinja, saznat ćemo već sutra. 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here