Spomen-dom palim borcima NOR-a – natpis ostao, uspomene deložirane

0
4734
Natpis na zgradi Područnog odjela OŠ Murterski škoji i supermarketa BTP Betina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Krošnje stabala u Betini su desetljećima dobro skrivale natpis na zgradi nekadašnjeg Spomen-doma palim borcima NOR-a.

Krošnje stabala proteklih dana ošišane  su “na nulu” čime je otkriveno pročelje zgrade mjesnog Područnog odjela Osnovne škole “Murterski škoji” i supermarketa tvrtke BTP Betina. “Spomen-dom palim borcima NOR Betina” – piše na zgradi sagrađenoj 60-ih godina na križanju današnje Ulice Stjepana Radića i Ulice Zrinskih i Frankopana. No, ne treba uvijek vjerovati u ono što piše.

U Općini Tisno doznajemo su vlasnici zgrade Općina i BTP Betina. Osim područnog školskog odjela i trgovine u zgradi je još jedan privatni stan, u kojem živi bivši radnik brodogradilišta. Ni u zgradi ni izvan nje, osim natpisa i dviju bisti, nema nikakvog spomena na Spomen-dom ni Narodnooslobodilački rat. Nema tu nikakve “za dom” ili “protiv doma” ideološke priče.

Spomen-dom palim borcima NOR-a u Betini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Tisno Krsto Stegić, koji je bio i načelnik Općine Tisno od 1993. do 1997. godine, kaže da taj natpis nikad nikome nije bio sporan i da se o njemu nikad nije govorilo.

– U Betini mi kao udruga brinemo o spomeniku palim borcima na rivi i o dvama bistama ispred tog doma, gdje polažući cvijeće i paleći svijeće odajemo počast, a prostorije Spomen-doma nismo koristili – kaže Barić.

Na upit o Spomen-domu Betinjani sliježu ramenima. Zgrada je, kažu, oduvijek tu. I na njoj ovaj natpis. Stabla su šišana i ranije, ali na natpis nitko nije obraćao pažnju.

Natpis su skrivale krošnje (Foto: Google maps)

– Do prije četiri ili pet godina u jednoj od prostorija na zidovima su bile izvješene fotografije mladosti stradale u ratu 1941.-1945. godine. No, na tu prostoriju je onda proširen školski odjel, a slike su spremljene u kutije. Prenesene su u Društveni dom na Trg na moru, u kojem je kasnije uređen Prezentacijski centar. Tijekom rušenja i preuređenja doma se govorilo da bi slike trebale biti vraćene obiteljima, ali ne znamo gdje su na kraju završile – ispričao nam je Betinjanin Silvijo Tomas.

Betinjani su, kaže, masovno u partizane otišli 14. listopada 1942. godine i velika većina ih je zajedno s još 4000 hrvatskih partizana izginula u borbi Nijemcima, Talijanima, Bugarima, četnicima i snagama tzv. NDH u operaciji Schwarz ili Bitci na Sutjesci između 15. svibnja i 15. lipnja 1943. u Hercegovini i Crnoj Gori. Ove je godine 75. obljetnica te bitke, a u Betini, kažu, nema prijepora o tome treba li 15. svibnja obilježiti 75. obljetnicu stradanja gotovo stotine mještana. Ta, nema ih ni na nacionalnoj razini (POVEZNICA).

Sa spomenika na rivi je ukonjena samo petokraka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here