Noć muzeja 2018.: Muzej betinske drvene brodogradnje pripremio bogat program za posjetitelje

0
2636
Mirela Bilić i Sandra Barešin ispred Muzeja betinske drvene brodogradnje (Foto: Rudinapress)

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja, od 18 do 1 sat po trinaesti put organizira manifestaciju Noć muzeja kojoj se već treću godinu zaredom priključuje i Muzej betinske drvene brodogradnje.

Okvirna tema ovogodišnje Noći muzeja jesu Muzeji i sport s naglaskom na sagledavanja postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa, očuvanju i vrednovanju sporta, kao i stvaranje ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost, a ujedno i aktivno uključivanje posjetitelja u brojne aktivnosti muzeja i stvaranje nove muzejske publike. U Muzeju betinske drvene brodogradnje odlučili su obraditi zadanu temu kroz pet najzastupljenijih sportova u Betini – aktualnih još od pedesetih godina prošlog stoljeća, jedrenje i vaterpolo, zatim nogomet koji također datira iz tog perioda, pa je tako prvotno postojao Brodograditelj, Studio, a konačno 2006. godine službeno je osnovan i Malonogometni klub Kalafat, zatim boćanje koje u Betini postoji već oko 150 godina, ali i jedinog sporta koji nažalost u Betini nije više aktivan, a to je judo.

– Znajući već ponešto o ulozi i zastupljenosti sportskih klubova u životu mještana kroz prošla desetljeća, odmah smo se na prvu obradovali ovogodišnjoj temi. U fazi produbljivanja saznanja o istoj, retrospektivom perioda od sredine prošlog stoljeća do današnjih dana, kao i razgovorom s velikim brojem mještana koji spremno pomažu u organizaciji manifestacije, došli smo do niza novih saznanja o pet odabranih sportova – jedrenje, vaterpolo, nogomet, boćanje i judo. Istraživanjem događaja iz mjesne sportske kulture kao i aktivnosti kojima su se ljudi bavili ili se još uvijek bave definitivno smo produbili postojeća znanja i podatke kojima smo do sad raspolagali. Mnogi su se naši mještani zainteresirali za spomenutu temu, te se ovih dana u nas intenzivno prekopavaju ladice i ormari, iz prašine se izvlače stare fotografije, medalje, diplome i priznanja – kaže nam Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Razgovore s mještanima kao i istraživanja po Betini vode kustosica ovdašnjeg Muzeja Sandra Barešin i Mirela Bilić koje su za posjetitelje istog pripremile uistinu bogat ovogodišnji program u povodom manifestacije Noć muzeja.

Program betinskog Muzeja počet će u 18 sati uvodnim pozdravom i prigodnim riječima o sportu u Betini.

– Posjetitelje ćemo upoznati sa sportskim klubovima u Betini, od kojih neki aktivno djeluju još od pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas Žal, nekadašnja Tehnika, osnovana je od strane betinskih kalafata pedesetih godina prošlog stoljeća. Mnogi su kalafati baš tu izučili brodograditeljski zanat. Brojne su generacije djece prošle školu jedrenja u Žalu. Vaterpolo klub Brodograditelj također je jedan od dugovječnijih betinskih klubova. Postoji od 1953. godine, a počinje s više od 120 stalnih aktivnih sportaša – amatera. Ljeti se u betinskom portu može vidjeti impresivan broj djece na plivačkim i vaterpolo treninzima koje organizira ovaj Klub. Uz vodene sportove Betinjani su aktivni i u boćanju i malom nogometu. Boćarski klub Betina djeluje od ljeta 1990., registriranih članova trenutno je 20, a natječu se u Ligi Šibensko – kninske županije. Malonogometni klub Kalafat osnovan je 2006. godine od strane mlađih ljubitelja nogometa u Betini. Sudjeluju u međuopćinskoj ligi otoka Murtera, a organiziraju i turnire u malom nogometu. Ranih osamdesetih godina u Betini djeluje i Judo klub Betina – pojašnjava Bilić.

Nakon uvodnog dijela, Muzej će biti otvoren za razgledavanje zbirki stalnog postava u pratnji kustosa. Muzejska priča upotpunjena je pak i multimedijalnim aplikacijama koje posjetiteljima omogućuju uvid u život na otoku, a isti pak mogu pogledati i dokumentarac Vanka škvareciko mandroča, zaigrati igru Betinski brodograditelj, doznati nešto novo o mjesnim običajima i povijesti brodogradnje, razgledati alate, naučiti o vrstama drva u brodogradnji i tradicijskom načinu dizajniranja brodskih linija. U sklopu programa Noći muzeja posjetitelji će moći razgledati izložbu o sportskim klubovima u Betini koja će biti postavljena u Multimedijalnoj sobi u zgradi Muzeja. Izložbu će biti moguće razgledati do sredine veljače, a pratit će je također i katalog u tiskanoj i digitalnoj verziji. U kratkom predavanju bit će izložene dosadašnje spoznaje o sportskim aktivnostima Betinjana. Ispred Muzeja polaznici Jedriličarskog kluba Žal će pod vodstvom svojih trenera prezentirati opremanje sportske jedrilice za izlazak na more, dok će na betinskom Trgu na moru biti odigrana prigodna malonogometna utakmica u organizaciji MNK Kalafat iz Betine. Od 20.30 sati na rasporedu je zabavni dio programa, a kako kažu organizatori Betinom će se u večernjim satima širiti i prava rapsodija mirisa.

– Pod kuharskom palicom naših mještana, a pod ravnanjem Tonka Skračića ispred Muzeja će se pripremati betinsko sočivo – tradicijsko težačko jelo otočne kuhinje. Jelo će meštri od spize pripremati na hogunu, odnosno na jednostavnom brodskom kuhalu napravljenom od stare bačve – kaže nam Mirela Bilić.

U nastavku, na plakatu, donosimo točnu satnicu spomenutih događanja ovogodišnje manifestacije Noć muzeja u Betini: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here