PRŠUNATIJADA Niko Papeša peče najbolje pršunate u Murteru

0
2982
Niko Papeša i njegove pršunate (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Tko je najveći majstor? Čiji je recept bolji? Odgovor na prvo pitanje smo saznali, a o drugom će vjerojatno raspravljati do kraja vječnosti.

Pobjedu na prvom improviziranoj Pršunatijadi je odnio ‘blažen među ženama’ Nikola Papeša. I na taj način dokazao jednako umijeće i majstorstvo u kuhinji ljepšem spolu. Pršunatijada je nastala toliko spontano da smo imali čast prisustvovati prvoj ikada u toploj, mirisima obuzetoj konobi obitelji Mudronja gdje se skupila ekipa prijatelja u želji da ispeku što bolje pršunate i još bolje se zabave.

Ipak, da imaju ozbiljne namjere su pokazali žestokim natjecateljskim duhom i tajnovitošću svojih recepata od kojih nismo uspjeli saznati niti dekagram upotrijebljenog brašna te razradom ideje od intimnog druženja do pravog spektakla u Murteru. Ova je, pojašnjavaju natjecatelji, zapravo povijesna, nulta Pršunatijada. Održana je u uskom krugu prijatelja, a  dogodine će priliku za natjecanje u spravljanju ove slastice imati svi.

Žiri je imao težak zadatak (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

“Dogodine smo spremni tražiti podršku Općine Murter-Kornati i TZ Općine Murter-Kornati da ova ideja zaživi kao ozbiljan poduhvat gdje ćemo proširiti i ideju i broj natjecatelja te pozvati sve zainteresirane na sudjelovanje” – pojasnila je ideju jedna od natjecateljica Mande Turčinov Ježina.

Ideja se rodila u druženju na Ivanjsku noć, kada je počela avantura okupljanja ljudi, majstora pekača i stručnog žirija.

“Najveći problem bio naći dovoljno plina za pečenje za sve odjednom. To je bilo toliko ozbiljno da ni pjevati nismo mogli”, kaže natjecateljica Nevica Mudronja.

Konoba se ispunila mirisima, pet tanjura pršunatama, glasački listić su se poslagali na stol i žiri istančanog nepca je donio odluku – najbolje su pršunate Nike Papeše. Kome pravo, kome krivo odluka je donesena i nulta je Pršunatijada završena.  No, prilike za revanš bit će već dogodine.

Evo i nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here