Općinsko vijeće Murtera: Nova pravila i skuplje korištenje javnih površina

0
1978
Božić u Murteru - ilustracija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od nove godine u Murteru će biti skuplje korištenje javnih površina
Od 15 točaka dnevnog reda, od kojih se jedna odnosila na drugi ovogodišnji rebalans općinskog proračuna, najviše se polemiziralo oko prijedloga izmjena i dopuna Odluke o porezima Općine Murter-Kornati, usvojene u lipnju ove godine.

Po predloženim izmjenama od 1. siječnja 2018. u Murteru poskupljuje kvadrat štekata na javnim površinama. Odluci je  prethodila žustra rasprava i jedna je od rijetkih u posljednje vrijeme koja nije usvojena jednoglasno. Jedan je glas, naime, bio suzdržan, a da odluka nije bila nimalo laka svjedoči podatak da se cijena kvadrata u roku od samo jednog sata tri puta korigirala.
Ugostitelji i ostali korisnici javnih površina u prvoj zoni koja uključuje Trg Rudinu plaćat će u tri sezonska mjeseca 150 kuna mjesečno po metru zauzete površine, u predsezoni i posezoni 80, a u ostalim mjesecima 20. Usporedbe radi, do sada su plaćali 50, 40 i 20 za zatvorene, 50, 35 i 10 za natkrivene te 35, 20 i 5 za natkrivene suncobranima. U drugoj zoni, a to su sve ostale javne površine, metar kvadratni plaćat će se 100 kuna u sezoni, 50 u predsezoni i posezoni te 15 u ostalim mjesecima. Na Trgu Rudina bit će zabranjeno  postavljanje dodatnog šanka za pružanje ugostiteljskih usluga, a na ostalim površinama se ono omogućuje i bit će besplatno dok će postavljanje škrinje za sladoled ugostitelji ubuduće plaćati 500 kuna mjesečno. Vijećnici su poništili kompliciranu podjelu na otvoreni i zatvoreni štekat, odnosno suncobranima natkritu terasu iz prethodne odluke. Svi se ti nazivi podvode pod jedan – korištenje javne površine. Podsjetimo, pod sezonom računa se razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza, predsezona obuhvaća razdoblje od 1. travnja do 31. svibnja, a posezona traje od 1. rujna do 30. rujna.
Na odluku vijećnika o povećanju poreza na korištenje javnih površina burno su reagirali neki od nazočnih ugostitelja, a općinski načelnik Toni Turčinov obrazložio ju je nužnošću budući da se cijena nije mijenjala godinama, a svi bi htjeli dobar i bogat zabavni program tijekom sezone. Na ovaj će način i oni sami sudjelovati u njegovu financiranju a podsjetio je i na uređenost glavnoga murterskog trga, što do sada nije bio slučaj. Za utjehu prisutnim nezadovoljnicima naveo je da će kafići i restorani čiji su štekati na pomorskom dobru, a tri su takva u Murteru, rečeno je, plaćati 500 kuna po kvadratnom metru mjesečno.
– I nitko ih neće pitati slažu li se ili ne. Zakon je naprosto takav i primjenjivat će se od nove godine – naglasio je Turčinov.
Analogno poskupljenju kvadrata štekata, poskupljuje i korištenje javnih površina za postavljanje pokretnih naprava za razne namjene i to u prosjeku za dvije tisuće kuna, a općinski načelnik može i osloboditi od plaćanja poreza na korištenje javnih površina pojedince koji će izlagati autohtone suvenire i slične unikatne proizvode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here