Na Adventski sajam u Betinu dolazi i sv. Luce

0
1859
sv. Luce u Betini (Foto: TZ Betina)

Dan sv. Lucije, zaštitnice ratara, staklara, slijepaca, krojača i trgovaca, inače se slavi 13. prosinca kako u svijetu tako i u Betini. No, ove godine sv. Lucija u Betinu stiže tri dana kasnije, 16. prosinca, no ne bez razloga, već kako bi prigodnim darivanjem obradovala mališane, ali i svečano otvorila Adventski sajam.

Blagdan je duboko ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, počevši od sijanja pšenice do darivanja najmlađih, a koliko je ova svetica draga hrvatskome puku govori i činjenica da je mnogi od milja nazivaju svetom Lucom. Povodom proslave njezinog dana, a ujedno kako bi i, možemo slobodno tako reći, ‘otvorila’ Adventski sajam u Betini sv. Luce će sutra, (subota) 16. prosinca obradovati betinske mališane darovima koje će dijeliti na ovdašnjem Trgu na moru.

Kako nam kažu u Turističkom uredu Betina, sv. Lucija ove godine u Betinu dolazi u pratnji magarca. A novina je i to da će mališani u čast nositeljice svjetlosti prije samog darivanja u zrak pustiti desetak lampiona jer, kako znamo upravo na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca dnevna svjetlost počinje biti sve dulja. Početak je u 18.30 sati na betinskom Trgu na moru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here