Preventivna akcija šibenske policije: Vežite pojas i ne pričajte na mobitel!

0
1628

Šibenska policija javlja o još jednoj preventivnoj akciji prilikom koje će na cestama Šibensko-kninske županije posebnu pozornost obratiti na korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji.

Akciju će provoditi sutra, 14. prosinca od 13 do 19 sati na području cijele županije s ciljem kako povećanja stanja sigurnosti u prometu tako i zbog smanjenja smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja.

– Temeljem statističkih pokazatelja u odnosu na mjesto, vrijeme i okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama, pojačat ćemo nadzor i sankcioniranje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika, kao jednog od najvažnijih elemenata pasivne sigurnosti tih sudionika u prometu, uz prekršaje distrakcije, odnosno korištenje mobitela za vrijeme vožnje – priopćili su iz šibenske policije.

Na nužnost sutrašnje akcije u prometu, kažu u šibenskoj policiji upućuje i statistika za proteklih jedanaest mjeseci, kada je na našem području u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen porast broja prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za 23,5 posto, tako da je u 11 mjeseci ove godine zabilježeno ukupno 2.839 takvih prekršaja u odnosu na 2.298 prekršaja u istom razdoblju lani. Osim toga, zabilježen je i porast broja prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje za 36,8 posto, pa je u promatranom razdoblje ove godine zabilježeno 554 ovih prekršaja nasuprot 405 prekršaja u tom razdoblju prošle godine.

Iz policije najavljuju kako će zbog porasta broja smrtno stradalih i ozlijeđenih putnika, osim sutra i u narednom periodu maksimalno intenzivirati provođenje nadzora korištenja sigurnosnih pojaseva kod svih vozača i putnika, posebno na zadnjim sjedalima, te propisnog prijevoza i smještaja djece u vozilima, kao i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

– Pojačane aktivnosti, koje će biti prvenstveno usmjerene na ove prekršaje, ali i na sve druge prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, kontinuirano će se provoditi u narednom razdoblju na svim otvorenim cestama i cestama u naseljima na području cijele Šibensko-kninske županije – priopćili su iz šibenske policije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here