“Suludi, nakaradni sustav upravljanja pomorskim dobrom” – načelnik Klarin predlaže lučku upravu na otoku

0
3144
Tisno - ilustracija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U priopćenju za javnost, naslovljenom “Nefunkcionalnost upravljanja pomorskim dobrom na  području Šibensko-kninske županije načelnik Općine Tisno Ivan Klarin jutros je  kritizirao način upravljanja pomorskim dobrom u našoj županiji i predložio osnivanje područnih lučkih uprava.

S obzirom da je Šibensko-kninska županija jedna od najlošijih priobalnih županija u vezi naplate vezova te uvođenja reda u prostor pomorskog dobra, prije nekoliko godina pokrenuo sam inicijativu za osnivanje više lučkih uprava na području Šibensko-kninske županije. Tada su se na županijskog skupštini mogli čuti argumenti koji su bili sve samo ne stručni i opravdani.

Općine i gradovi na području naše županije ne mogu kvalitetno raspolagati pomorskim dobrom, naročito komunalnim vezovima, što stvara nered u prostoru i propuštanje naplate korištenja vezova. Osim nemogućnosti naplate vezova bez potkoncesija,  još veći problem su i sidrišta  za koje se ne izdaju koncesije ili su izdavane u minimalnom broju pa je doslovno i vez i sidrište na većem dijelu mora naše županije u potpunosti besplatan.
Zbog ovakve situacije JLS na području naše županije ne ubiru niti deset posto prihoda s te osnove koje bi mogli ostvariti da su uvjeti drugačiji.

Predlažem Šibensko-kninskog županiji da razmotri osnivanje nekoliko područnih županijskih lučkih uprava po uzoru na Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju na području JLS koje za to imaju interes.
Otok Murter jedan je od čistih primjera propuštanja evidencije i naplate  vezova ili sidrišta obzirom da u statistici Lučke uprave Šibensko-kninske županije nema evidentirano niti jedno uplovljavanje niti sidrenje brodova.

Ovaj suludi, nakaradni sustav upravljanja pomorskim dobrom u Republici Hrvatskoj jednostavno nije dobar te još jednom pozivam Šibensko-kninsku županiju da razmotri mogućnost  osnivanja područnih lučkih uprava u suradnji s JLS koje pokažu interes za ovakvu suradnju, a sve s ciljem povećanja prihoda i uvođenja reda na pomorskom dobru – stoji u priopćenju što ga potpisuje načelnik Ivan Klarin.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here