Haška presuda potaknula je priče o ratu ili kako je Rižo kod Skradina zaustavio tenkove Ratka Mladića

0
5089
Rižo danas brine o štićenicima tišnjanskog Doma za starije i nemoćne, dok o Mladiću skrbi Haški sud

Haški sud u srijedu je Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, osudio na doživotni zatvor zbog genocida, ubojstava, deportacija… Tim povodom portal dnevnika 24sata objavio je priču o Tišnjaninu Frani Frkiću Riži koji je sa svojom lako naoružanom satnijom Jezerana, Betinjana, Tišnjana… na skradinskom bojištu zaustavio Mladićeve tenkove i avione.

– Došao je sa dva svoja vojnika na crtu razdvajanja i pokušao nas uvjeriti da se Hrvati ne trebaju ničeg bojati dok je tu JNA. Ponudio mi je da ćemo se sigurno provesti kroz čitavu Krajinu i Knin i garantirao da mi neće ni dlaka s glave pasti. Tada je još bio slatkorječiv, nimalo bahat i nadmen, ali nisam mu mogao vjerovati. Došao je tobože pregovarati o primirju, a najvažnije mu je bilo da vidi koliko nas ima i kako smo naoružani. JNA je tada fingirala su da razdvaja zaraćene strane, nas i Martićevce, a u stvari su svojim oklopnjacima širili teritorij Krajine. Jer položaje koje su zauzimali u tim operacijama navodnog razdvajanja, vrlo brzo su od mladih ročnih vojnika i rezervista sa zvijezdama petokrakama preuzimali bradati, prljavi i kokardama okićeni banditi – prisjeća se Frane Frkić u razgovoru za 24sata.

 

Zločinac Mladić s pratnjom (Foto: Wikipedija)

Frkić je sa svojom lako naoružanom satnijom zaustavio tenkove Ratka Mladića kod Skradina.

– Drugom zgodom pozvao nas je k sebi na položaje ispred sela Gardijani. Tamo je imao tri tenka i tri oklopna transportera koje su opsluživali neuredni, neobrijani i zapušteni naoružani ljudi u civilu i uniformama. Da su znali da na čitavoj bojišnici imamo samo tri ručne protuoklopne rakete ‘zolje’, odavno bi nas pregazili. Bojao nas se i pokušao nas uvjeriti da JNA garantira sigurnost i Hrvatima. Da sam mu povjerovao, Skradin, a poslije i Šibenik, završili bi kao što je četiri godine kasnije završila Srebrenica – kaže Frkić.

Svoje pravo lice Mladić je pokazao 4. kolovoza.

– Preko vruće telefonske linije Knin – Šibenik pozivao me je na pregovore o prekidu vatre. Međutim, zamijetili smo da Mladić izmješta svoje oklopnjake s položaja ispred sela Gardijani. Umjesto pregovora, Mladić nam je poslao dva vojna zrakoplova koji su koji su nas napali. Gađali su nas bombama, raketama i mitraljezima, što je bio prvi zrakoplovni napad na šibenskom ratištu. No, nisu nas pokolebali. Moral lako naoružanih gardista bio je visok. Nismo se bojali. Mladić je mislio da ćemo pobjeći, a mi smo napravili nešto što nije očekivao. Pred napad zrakoplova, naime, njegovi vojnici su se povukli sa svojih položaja da ne bi bili izloženi bombama. Mi smo zauzeli i utvrdili položaje koje su njegovi vojnici napustili pred napad zrakoplova – ispričao je Frkić.

Nakon upotrebe Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u neuspjeloj ofenzivi protiv hrvatskih snaga u Gardijanima, Mladić više nije mogao nikome lagati o tome kako Jugoslavenska narodna armija samo razdvaja zaraćene strane.

Po dolasku u kuću u Gardijanima u kojoj je pred zrakoplovni napad bilo Mladićevo zapovjedno mjesto, gardisti su zatekli neobičan prizor.

– Mladić je kraj telefona ostavio pismo u kojem se vlasniku ispričava na smetnje i novac za telefon kojim je razgovarao – ispriča je Frkić za 24sata kako je zločinac fingirao manire.

Cijelu priču pročitajte na portalu dnevnika 24sata – POVEZNICA.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here