Niče novi spomenik partizanima u Tisnom – na Ivinju su organizirali otpor i spašavali savezničke pilote

0
7316
Spomenik na partizanskom punktu na Ivinju otkriven je 13. kolovoza 1949. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako bi to po mnogima bilo uputno, Tisno ne mijenja stranu “kako vitar puše” nego čuva svoje uspomene – na Ivinju, kod partizanskog punkta koji je bio aktivan za vrijeme talijanske i njemačke okupacije, Udruga antifašističkih boraca Općine Tisno i Općina Tisno najavljuju obnovu i uređenje postojećeg spomenika NOB-u i postavljanje novog.

– Odlučili smo sudjelovati u ovom projektu na poziv Udruge antifašističkih boraca i antifašista koja je Općini Tisno uputila zahtjev za obnovom spomenika na mjestu koje je imalo veliki značaj za organiziranje otpora okupatoru i operacija spašavanja savezničkih zrakoplovaca oborenih na širem području. Osim broja partizana koji su preko ovog mjesta upućeni na bojišnicu i broja spašenih Engleza i Amerikanaca, o tome koliko je ovo mjesto bilo značajno našim braniteljima iz Drugog svjetskog rata govori i podatak da su oni ovdje podigli spomenik već 13. kolovoza 1949. godine, samo pet godina nakon završetka rata – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Obnova postojeće spomen ploče i postavljanje nove, zajedno s uređenjem okoliša, Općinu će koštati 70.000 kuna.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U mjestima Općine Tisno živjeli su i još uvijek žive ljudi koji se ne odriču svoje povijesti, identiteta i svjetonazora, bez obzira na to kako se mijenjaju trendovi i režimi – kaže načelnik Klarin.

U središnjem mjestu Općine, u Tisnom stoji i održava se veliki spomenik palim borcima i žrtvama fažizma, spomen ploča NOB-a i bista partizanskom borcu i organizatoru otpora Roku Frkiću Ljutcu. O njihovom uklanjanju ovdje nitko nije razmišljao, ni u vremenima kada je 90-ih u Hrvatskoj uništen ili oštećen svaki drugi od ukupno šest tisuća spomenika NOB-a. Naprotiv. Nova spomen ploča bit će otkrivena 22. lipnja, na državni blagdan Dan antifašističke borbe.

Stari spomenik na Ivinju ima uklesan datum 13. kolovoza 1941., koji je nakon rata uzet kao dan ustanka Tisnog jer je tada formiran Vodičko-zatonski odred NOP-a u kojem su sudjelovali i ovdašnji dragovoljci. No, prema izvorima koje je u svojoj knjizi Iz prošlosti Tisnog obradio Ante Colić, ustanak je u Tisnom počeo ranije. Naime, 8. kolovoza su Tišnjani Marko Marov Drlje i Ive Stegić Linardov iz općinske zgrade uzeli devet pušaka mauzer i dva puškomitraljeza Brno, a još prije toga, već 22. lipnja 1941. godine, na ovom mjestu na Ivinju uspostavljen je partizanski punkt za održavanje veze i razmjenu materijala među sudionicima pokreta otpora na vodičkom i tišnjaskom terenu. Punkt je bio aktivan do oslobođenja Tisnog 1. studenog 1944. godine, kada su se njemački vojnici zajedno s oružjem i drugim ratnim materijalom ukrcali na 32 motorne splavi, digli eksplozivom most u zrak i pobjegli pod okriljem noći u dva sata ujutro.

Osim obnove stare spomen ploče i postavljanje nove, bit će i uređeni i suhoziti (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Koja je bila uloga punkta za operacije spašavanja savezničkih zrakoplovaca ispričao nam je član UABA-e Općine Tisno Tome Čuzela, koji je te 1943. godine imao 14 godina.

– U bombardiranjima njemačkih gradova savezničko zrakoplovstvo je imalo velikih gubitaka, a oštećene letjelice su se u svoje baze vraćale preko Hrvatske. Preko radijske veze su bili upućivani na područja koja su držali partizani i tu iskakali padobranima ili sletjeli na iole prikladnom terenu. Mi smo ih dovodili do punkta na Ivinju, gdje su spavali u bunji, liječili se ako su bili bolesni ili ranjeni te prikupljali snagu dok ih ne bi leutima ili gajetama prebacili na Žirje, gdje su po njih motornim čamcima s Visa dolazili komandosi. Preko ovog punkta spašeno je između 30 i 40 savezničkih zrakoplovaca – ispričao nam je Čuzela.

On je oborenim zrakoplovcima nosio hranu koju su slali pomagači NOB-a iz Vodica, Tribunja, Dubrave i Dazline.

Na otvaranju spomenika na Ivinju za Dan antifašističke borbe UABA i Općina Tisno očekuju dolazak predstavnika Veleposlanstva Sjedinjenih američkih država i Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske.

Tome Čuzela (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here