Mali čuvari tradicije maslinarstva i velika berba u OŠ Murterski škoji

0
3015
Naših ruku djelo - trećaši sa svojom učiteljicom Lucijom Banov Markov i ekstra djevičanskim školskim uljem (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Berbu maslina uspješno su okončali i murterski osmoškolci. Uspješnije nego mnogi – sa ukupno devet stabala u vrtu Osnovne škole Murterski škoji ubrali su 359 kilograma ploda čijom preradom su dobili 46 kilograma ulja. Ili skoro 50 litara.

Više od stotinu učenika, uzrasta od trećeg do osmog razreda, masline su brali u dva navrata, u petak i u ponedjeljak. Plod je u dva navrata, odmah po berbi i prerađen u murterskoj uljari, tako da učenička zadruga Lucmarin školska i ovdašnja školska kuhinja raspolažu s uljem ekstra djevičanske kvalitete.

– Dosta dobro. Skoro 13 posto – zadovoljan je Edo Juraga, ravnatelj OŠ Murterski škoji.

Učenici ove škole masline njeguju i beru već desetak godina. Još 2011. godine osvojili su zlatnu plaketu za kvalitetu. Školske masline i mali maslinari svake godine napreduju.

– Ovo je za nas bila rekordna godina, s najviše ubranih maslina i maslinova ulja. Sa samo jedne jedine masline ubrali smo čak 85 kilograma ploda. A bit će toga i više. Kroz projekt “Šprkaj se i nauči” naše škole i Zaklade Kajo Dadić nedavno su naša djeca, među ostalim biljem, posadila i dodatnih deset stabala maslina, tako da će ovaj lijepi rekord kroz koju godinu biti oboren – kaže Juraga.

Ravnatelj Edo Juraga s plaketama koje je škola dobila za kvalitetu maslinova ulja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U berbi su sudjelovali svi razredi zajedno s nastavnicima, ali je glavnu riječ vodila učiteljica biologije Ana Marija Prović koja je na čelu učeničke zadruge Lucmarin. I naravno, domar Stipe Juras, čija je pomoć bila nezamjenjiva, kako u rezidbi tako i u ostalim poslovima koji zahtijevaju snagu, znanje i vještine koji se stiču godinama iskustva. Uključivanjem djece u rad u školskom vrtu Osnovna škola Murterski škoji želi djecu povezati s višestoljetnom, ili čak višetisućljetnom tradicijom maslinarstva na otoku Murteru.

– Na ovaj način, kroz terensku nastavu koja je uvijek vesela i zaigrana, želimo potaknuti djecu da zavole maslinarstvo od malih nogu, da prigrle tu maslinu i nastave je njegovati kad odrastu. Jer, maslina je, osim što je visokovrijedan dio naše prehrane, ujedno i sastavni dio naše tradicije i kulture, jako bitan dio našeg identiteta – pojašnjava ravnatelj Juraga.

Evo i galerije fotografija iz berbe školskog maslinika:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here