Tišnjanski HDZ protiv povećanja nameta: “Ovakvi potezi će samo stvoriti negativnu poduzetničku klimu”

0
3644
Povjerenik i bivša predsjednica OO HDZ-a - vijećnik Luka Jakovčev u razgovoru s vijećnicom Jelenom Obratov na 3. sjednici Općinskog vijeća Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Hrvatska demokratska zajednica Općine Tisno obratila se javnosti priopćenjem kojim se protivi Odluci o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade donesenoj na 3. sjednici Općinskog vijeća Općine Tisno od 6. studenog ove godine.

Priopćenje OO HDZ Općine Tisno prenosimo u cijelosti, bez kraćenja i drugih intervencija:

Poštovani sumještani Općine Tisno,

Ovim priopćenjem Vas želimo informirati o radu vijećnika HDZ-a u sazivu vijeća Općine Tisno te o samom radu vijeća i određenih odluka koje su bitne za Vas i za našu Općinu Tisno.
Ono na što moramo upozoriti, a što je izglasano na prošlom sazivu je povećanje komunalne naknade kroz povećanje komunalnog boda s 0,35 na 0,55. Poskupljenje koje je naizgled prošlo „ispod radara“. U određenom razdoblju, Općina Tisno je imala nekoliko značajnih povećanja postotka komunalnog boda, počevši s 2013. godinom kada je komunalni bod povećan sa 0,20 na 0,35 te sada ponovno u 2017. godini, kada je sa 0,35 povećan na 0,55.  
Ako to pogledamo kroz brojke, vlasnik stana od 100 kvadratnih metara prije 2013. godine, plaćao je 20 kuna mjesečno. Nakon prvotnog poskupljenja u 2013. godini, vlasnik stana je plaćao 35 kuna. Novoizglasanom odlukom, vlasnik stana od 100 kvadratnih metara plaćat će 55 kuna mjesečno.
Ugostitelji s restoranima od 100 kvadratnih metara su prije prvog povećanja plaćali 100 kuna mjesečno, a danas nakon zadnjeg povećanja, imat će obvezu plaćati Općini Tisno vrtoglavih 275 kuna mjesečno.
Ugostitelji s kafićima od 100 kvadratnih metara su prije povećanja 2013. godine kada je komunalni bod bio 0,20 plaćali 160 kuna, a nakon ovog povećanja plaćat će 440 kuna mjesečno.
Kritiziranje je zasigurno lakše kad nisi u poziciji koja donosi odluke, ali smatramo da Općina Tisno nije u poziciji da donosi ovakve namete, bar ako pogledamo brojke koje nam se prikazuju. Glavno opravdanje za ovakve namete jest činjenica da će taj novac biti usmjeren na izgradnju odvodne infrastrukture, no moramo biti realni. Zasigurno je lijepo uspoređivati se s drugim Općinama kad su rezultati bolji, ali onda se treba uspoređivati i s drugim Općinama kad su potezi loši. Ostale Općine ili gradovi ne koriste dodatne namete u vidu komunalnih doprinosa kako bi izgradile odvodnu infrastrukturu, nego se za to koriste druge metode financiranja. HDZ Općine Tisno nije sklon uspoređivanju s drugim Općinama u bilo kojem smislu. Čvrsto vjerujemo da je naša Općina dovoljno sposobna da sama sebi bude primjer. Ovakvi potezi će samo stvoriti negativnu poduzetničku klimu, a povećanje nameta neće ići u prilog mladim poduzetnicima koje želimo privući i uvjeriti ih da ostanu, a kamoli ostalim mještanima koji svakodnevno rade i doprinose našoj Općini.
Sa štovanjem,
HDZ Općine Tisno

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here