Priča o Snješki i njezinim šarenim čarapicama ugledala svijetlo dana

0
2651
Promocija slikovnice "Šarene čarapice" (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Projekt Narodne knjižnice i čitaonice Tisno sinoć je ugledao svijetlo dana. U Društvenom domu Tisno, održana je, naime, promocija slikovnice naziva “Šarene čarapice” autorice Mirele Klarin-Petrina.

Divnu večer u Društvenom domu Tisno pjesmom i plesom otvorili su mladi folkloraši KUD-a “Zora” iz Betine, dok je prigodnim govorom ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silvija Ćurić, pozdravila sve prisutne i zahvalila onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. – Cijeli je projekt počeo zapravo od samog otvaranja naše knjižnice, 2015. godine, kada smo prvi puta i obilježili dan osoba sa sindromom Down. Već tada smo primijetili da su tete u vrtićima kao i roditelji i učitelji ali, naravno i djeca u tim ustanovama vrlo zainteresirani za obilježavanje spomenutog dana, te smo ih željeli još više senzibilizirati, dotaknuti i naravno s njima osmisliti “ono nešto”. Naša prvotna zamisao bila je svake godine obilježiti dan osoba sa sindromom Down, no kako je vrijeme na prvoj radionici odmicalo, a Mirela je pročitala početak priče, te ujedno djeci prepustila da osmisle kraj kakav bi željeli, osjetili smo da se iz toga može izvući i dobiti puno više. Djeca su naprosto bila puna ideja i zamisli kako će Snješka biti sretna i prihvaćena – kazala je ravnateljica tišnjanske knjižnice Silvija Ćurić.

Silvija Ćurić, Mirela Klarin-Petrina, Mirjana Jelinčić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Osim što je Ćurić pojasnila hvalevrijedan projekt, slikovnicu je predstavila i sama autorica Mirela Klarin-Petrina. – Istaknula bih kako je uistinu lijepo solidarizirati se s roditeljima i djecom sa sindromom Down jer, nevjerojatno je koliko su topli… Toliko da se čovjek kad ih vidi odmah sjeti kako bismo svi trebali biti puno bolji – osvrnula se na nježnost osoba sa sindromom Down autorica slikovnice Klarin-Petrina i dodala – Vjerujem da je ova slikovnica “Šarene čarapice”, kao i naša Snješka koja je u njoj glavni lik, prilika kako bismo upozorili na značajne poteškoće s kojima se kod nas susreću osobe sa sindromom Down kao i njihovi roditelji.

Za ilustraciju prve slikovnice u izdanju Narodne knjižnice i čitaonice Tisno bila je zadužena Mirjana Jelinčić čijim je radom autorica iznimno zadovoljna.

O veseloj i uistinu posebnoj priči, ovih će dana zasigurno pričati mnogi. Moglo se to zaključiti sinoć u Društvenom domu Tisno gdje se tražila stolica više, a na tako značajan dan za ovdašnju knjižnicu, među brojnim posjetiteljima našla se i predsjednica Udruge Kamenčići iz Šibenika Sonja Ninić-Ševo u pratnji dvije štićenice.

Sonja Ninić Ševo, Silvija Ćurić i štićenice Udruge Kamenčići (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U slikovnici koju su na kraju večeri kupovali i stari i mladi radi se naime o djevojčici rođenoj sa sindromom Down, djevojčici Snješki koja je rođena na “otoku zelenom od mnogo zelenila i plavom od mnogo mora”. Snješka je curica s Downovim sindromom, koji je nemoguće izliječiti, ali je onima koji ga imaju moguće olakšati život.

“Šarene čarapice” projekt je potpomognut financijskom pomoći Ministarstva kulture. Prvu slikovnicu u izdanju Narodne knjižnice i čitaonice Tisno možete prelistati, pročitati ali i kupiti u samoj knjižnici.

U fotogaleriji donosimo atmosferu sa sinoćnje promocije slikovnice: 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here