Intervju s načelnikom Klarinom povodom Dana Općine Tisno: “Odvodnja i plaže su prioriteti”

0
3502
Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Dan Općine Tisno i blagdan sv. Martina prigoda je da se svečarski prisjetimo uspjeha lokalne samouprave, pojedinaca i cijele zajednice. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama izdvojena su njihova iznimna postignuća između dvaju blagdana, a i u duljem razdoblju, a postignuća lokalne samouprave i cijele zajednice te planove za budućnost predstavljamo kroz razgovor s osobom zaduženom za predstavljanje Općine – načelnikom Ivanom Klarinom.

– Da, Dan Općine prigoda je u kojoj nakratko podvlačimo crtu pod sve ono što je učinjeno između dva blagdana. Ne zaboravljajući probleme koji evidentno postoje, ističemo ono zbog čega možemo slaviti te biti ponosni i zahvalni svima koji su nam omogućili da imamo svoju općinu i da u njoj radimo i napredujemo. No, u našem slučaju teško je podvući crtu za tako kratko razdoblje, jer se brojni projekti, a posebno oni kapitalni, protežu preko više ovih proslava. Tim više što će se oni projekti u koje je između dva Dana Općine uloženo najviše energije i najviše sredstava vidjeti tek za koju godinu. Među izrazito značajnim za razvoj Općine Tisno i cijelog otoka svakako je sustav odvodnje Pirovac-Tisno-Jezera i Murter-Betina, gdje smo u partnerstvu sa susjednim općinama učinili jako mnogo. Došli smo pred sam kraj izvlaštenja zemljišta za cijelu trasu i ishodovanja svih lokacijskih dozvola za sve faze sustava. Taj je posao bio primaran u posljednjih 12 mjeseci, iznimno je značajan za budućnost, prije svega za turistički i ukupni gospodarski razvoj, ali za naše žitelje još uvijek nije vidljiv. Ubacili smo u petu brzinu i do sada savladali najteže dionice u realizaciji jednog od najvećih infrastrukturnih objekata koji će se dogoditi na otoku nakon izgradnje vodoopskrbe sredinom 20. stoljeća.

No, o sustavu odvodnje bilo je riječi proteklih godina i još će se o njemu pričati.

– Iako se učinjeno još ne vidi, to je vrlo značajna priča, jedna od najznačajnijih. Istina, za nju smo povukli 85 posto sredstava iz fondova, ali svi pripremni radovi, otkup zemljišta, ishodovanje dokumentacije i niz drugih zahtjevnih poslova padaju na teret financija jedinice lokalne samouprave i njihova realizacija ovisi o uloženom trudu općinske administracije. Izdvajam sustav odvodnje na prvo mjesto jer nam je to i u ovom razdoblju bio prioritetan zadatak u čije rješavanje je uloženo najviše energije.

No, radilo se i štošta drugo?

– Naravno. Niz je projekata koji su završeni i čija realizacija je u tijeku. Oni nisu manje bitni, ali pokušao sam krenuti od najvećih i najvažnijih. Među onim što je učinjeno izdvojio bih Betinu, gdje smo od derutne zgrade društvenog doma kroz NIP dobili reprezentativan objekt i u njemu uredili dio prezentacijskog centra dio kulturnog centra, urede za lokalne udruge… čime smo zaokružili višegodišnji niz projekata značajnih za preporod ovog mjesta. Ima tu još mnogo posla, koji je dobrim dijelom u tijeku, poput uređenja potkrovlja za prezentaciju PP Vransko jezero i NP Kornate. Tu su i brojne plaže koje smo uredili, uređujemo ih ili planiramo urediti, poput Zaratića u Jezerima, Vile u Tisnom. U ovom razdoblju smo sklopili ugovore s arhitektima za izgradnju novih plaža ili rekonstrukcije postojećih, gdje bih izdvojio Novu Jazinu koja nastaje kao alternativa staroj plaži koja će postati dio hotelskog kompleksa što se tamo neminovno događa. Za nju već imamo ugovor o projektnoj dokumentaciji i kroz koji dan očekujemo prezentaciju prvih idejnih rješenja. Građevinska dozvola iziskuje barem još šest mjeseci do godinu dana. To je velika plaža, čija će se vrijednost kretati između pet do čak deset milijuna kuna. To je posao koji će definitivno potrajati, ali radimo jednu kvalitetnu priču. Tu je i rekonstrukcija plaže Lučica u Jezerima, kao glavne plaže u mjestu, proširenje obale Petra Krešimira IV u Betini, uređenje obale i spajanje Plitke vale s centrom Betine plažom i šetnicom… Zašto plaže? Naravno da ulažemo velike napore da naš turizam ne ovisi samo o suncu i moru, da mu dodajemo kulturne i ostale komponente koje su posebno važne izvan sezone, no činjenica je da su upravo plaže trenutno glavni nedostatak naše destinacije. Bez obzira što na svakom koraku imamo površine gdje se možemo kupati i sunčati, ne može se sve nazivati plažom. To su šetnice, rive, obale, porti… ali ne plaže. Zato naglasak stavljamo i na sustavno uređenje modernih plažnih površina koje će odgovarati vremenima koja dolaze i koje će, među ostalim, osigurati kvalitetan razvoj našeg turizma, kao glavne gospodarske grane.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ima i projekata koji će biti skorije okončani?

– U fazi smo izvođenja radova na velikom sportskom tematskom parku u Jezerima. To će biti najveći takav park na otoku i šire. U njemu će na velikoj površini biti zastupljeni svi sportovi te će svojom veličinom i sadržajima premašivati potrebe Jezera i ovdašnjih gostiju, tako da će imati razvojni značaj za cijeli otok. Važan projekt je i Kuća maslina i maslinovog ulja u Jezerima, koja će biti centralno mjesto svih maslinara Dalmacije i šire. Radimo kroz međunarodnu suradnju preko Interrega jedan veliki i jedinstven europski projekt u kojem smo već daleko odmakli. Tu smo pred ishodovanjem građevinske dozvole, ali i uz iscrpne pripreme za ovaj europski natječaj, paralelno radimo na osmišljavanju i definiranju koncepta kuće maslina i prikupljanju građe. Realizacija kreće vrlo skoro i ovo će postati mjesto značajno ne samo za očuvanje tradicije i kulture, nego i za održivi razvoj turizma i redifiniranje uloge maslinarstva kao gospodarske grane.
Od projekata koji su u realizaciji izdvojio bih i vodoopskrbu Dubrave, gdje se u nastavak gravitacijskog cjevovoda ulaže 2,1 milijun. U tijeku je postupak javne nabave, te će konačno cijela Dubrava biti pokrivena vodoopskrbom i novouređenom prometnicom. Broj zatraženih građevinskih dozvola u zaleđu se iz godine u godinu povećava, što govori o trendovima i usmjerava nas u radu. Uređenje trga u Dubravi je ugovoreno, čekamo građevinsku dozvolu…

Što je s najavljenim investicijama u Tisnom?

– Usporedo s uređenjem Rudine u Tisnom kreće rekonstrukcija zgrade stare škole i uređenje hotela. To je privatna investicija koja do kraja godine očekuje građevinsku dozvolu i nakon toga bi počeli i radovi. Istovremeno će se rekonstruirati i sama Rudina. Općinsko vijeće je u dugotrajnom i pomno odrađenom postupku među tri rješenja ponuđena od strane naših najboljih arhitekata odabralo ono arhitekta Damira Lasinovića. On je ponudio A i B verziju, među kojima odlučuje povjerenstvo imenovano iz redova vijećnika, predstavnika institucija i udruga te struke. Nakon toga kreće izrada glavnog projekta. Ta će vrlo značajna investicija sigurno započeti tijekom 2018. godine i vrlo vjerojatno će biti izvedena u dvije faze.
Nadalje, među projektima bitnim za budućnost ne samo Tisnog nego i cijelog otoka je hotelski kompleks na Jazini. U rujnu smo imali predstavljanje odabranog idejnog rješenja arhitekta Nikole Bašića i do kraja studenog će njegov ured završiti i glavni projekt, temeljem kojeg se ide u izmjenu urbanističkog plana uređenja. To je procedura koja će trajati nekoliko mjeseci, da bi se onda moglo ići na građevinske dozvole. Osim što je sam projekt poprilično odmakao, usporedo se poduzimaju i drugi poslovi bitni za ishodovanje građevinske dozvole. To su, među ostalim, i određivanje koncesije zahvata te premještanje prometnice koja sad prolazi uz ogradu kampa da ona ne bi sjekla budući hotelski kompleks na pola…

Teško je nabrojiti sve što je napravljeno i što se radi, a nabrajanju planova i želja ne bi bilo kraja. Poduži je i gotovo također bez kraja i popis svih pojedinaca i institucija kojima na svemu tome imamo zahvaliti. Dan Općine je stoga i dan svih koji na bilo koji način sudjeluju, podupiru ili žive sve ove procese i brojne druge koji se usporedo odvijaju na ovom području. Ovim putem im svima upućujem zahvale i čestitke, najprije žiteljima naselja Općine Tisno, a onda i svima ostalima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here