FOTO Uručene nagrade najboljim autorima natječaja “Moje misto drago”

0
2728
Moje misto drago (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Povodom proslave blagdana sv. Martina, zaštitnika općine Tisno, a u sklopu brojnih događanja pod nazivom “Dani Općine Tisno” ovdašnja Narodna knjižnica i čitaonica provela je literarno-likovni natječaj na temu “Moje misto drago” s ukupnim fondom nagrada od 1500 kuna. Nagrade su danas u prostorijama tišnjanske knjižnice uručene najboljima.

Na objavljeni literarno-likovni natječaj prispjelo je 16 likovnih i 5 literarnih radova. Od prispjelih radova 4 likovna i 5 literarnih su u odrasloj kategoriji.

Prosudbena komisija u sastavu dipl.restaurator/konzervator umjetnina Jelena Ćurić, Miljenko Meštrov, Dušanka Juraga, Mirela Klarin-Petrina i Silvija Ćurić nije imala nimalo lak zadatak, iz mnoštva izvrsnih radova kako djece tako i odraslih iz Tisnog, Jezera, Betine pa čak i Šibenika izdvojiti one najbolje.

KATEGORIJA VRTIĆ
Prva nagrada u kategoriji vrtić pripala je radu veduta „Betina 3D“ Dječjeg vrtića „Školjkica“ iz Betine, pod vodstvom tete Tamare. Prema stručnom mišljenju komisije reljef, kao i kolaž vizualno, a pri tom iznimno dominantno konkurira spomenutim radom, te je najviše kompetentan u zadanoj kategoriji. Likovno i koloristički uz komponentu upotrebe recikliranog materijala nosi i dublju poruku kako najmlađima tako i nama samima.

Teta Tamara i djeca DV “Školjkica” Betina (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Druga nagrada pripala je Dječjem vrtiću „Spužvica“ iz Tisnog, odgojne skupine tete Matilde. Aranžiranim reljefom, koloriranim papirom, tekstilom i kartonom njihov rad, „Gospa od Karavaja“ iznimno se pohvaljuje zbog ideje i motiva koji nosi, prepoznatog stoljećima poznatog tradicijskog svetišta. Pošto se umjetnost u aranžiranju i kostimografiji prepoznaje u nešto većoj mjeri angažiranošću odraslih osoba ovom se radu dodjeljuje drugo mjesto.

Kao posebno pohvaljen likovni rad izdvaja se rad „Moj dom“ – rad djece poludnevnog boravka, roditelja i tete Željke također Dječjeg vrtića „Spužvica“. Polikromirani reljef (drvo,papir i ostali materijal) izrodio je najopsežniju i najimpresivniju izvedbu u vizualnom smislu. Obilje detalja i kompletan prepoznatljivi kadar mjesta uz široku upotrebu korištenih materijala i tehnika zbilja zaslužuje svaku pohvalu i mogućnost izlaganja u javnim prostorima kako bi se pružio na uvid kako lokalnoj tako i široj javnosti. Komisija ovaj rad nije ocijenila u prijavljenoj kategoriji iz razloga prevelikog prepoznatog segmenta odraslih osoba, te cjelina, kako kaže komisija, naprosto seže u posve drugu dimenziju.

KATEGORIJA OSNOVNA ŠKOLA
Prva nagrada pripala je članovima likovne skupine 3. razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno i njihovoj učiteljici Jaki Jakovčev. Polikromiranim papirom, aquarel/gvaš, njihova se „Razglednica“ izdvaja ponajviše iz aspekta revitalizacije, mogućeg redizajna i upotrebe u komercijalne svrhe u smislu promocije mjesta i lokalnog stanovništva u vidu gotovo minulog, nekad neizostavnog načina oglašavanja.

Učenici 3. razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Druga nagrada pripala je učenicama Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno, Ani Pirija i Klari Bilan koje su svojim radom „Tisno u rukama“ poručile kako bismo svi svoje mjesto trebali držati u dlanovima i izdignuti ga u visine, poštivati i čuvati.

ODRASLA KATEGORIJA
Prva nagrada u kategoriji odrasli pripala je radu „Plaža sv. Andrije“ autorice Ljiljane Vođera koja je akril/gvaš/temperom na platnu prikazala prepoznatljivi detalj lokalnog zavičajnog karaktera i mjesta prikazanog kadrom, ujedno koristeći tradicionalnu kromatografiju uz dovitljivost u prikazu puta.

Ljiljana Vođera (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

KATEGORIJA NAJBOLJI LITERARNI RAD
Najboljim literarnim radom proglašen je onaj spisateljice Jelene Obratov pod nazivom „Maslina“, čime je Obratov još jednom potvrdila svoj prošlogodišnji status najbolje tišnjanske spisateljice.

Najboljim autorima uručene su novčane nagrade, a svi sudionici nagradnog Natječaja dobili su i posebne zahvalnice za sudjelovanje i poklon koje im je uručila knjižničarka Mirela Klarin-Petrina.

Likovne radove i atmosferu s dodjele donosimo u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here