Eksplozija bombe upozorila na eksploziju bespravne gradnje na Dunaju – koga se boji građevinska inspekcija?

0
3437
Bespravna gradnja na Dunaju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Eksplozija mine iznenađenja aktualizirala je pitanje bespravne gradnje na području Ivinja i Dunaja, gdje je posljednjih godina u akcijama komunalnog redarstva i građevinske inspekcije srušeno desetak poljskih kuća i kućica sagrađenih bez dozvola.

Kako je izvijestila policija, uhićen je osumnjičeni 37-godišnjak koji je između 31. listopada i 1. studenog u Tisnom, zbog neriješenih međusobnih poslovnih odnosa, na imanju 49-godišnjaka postavio eksplozivnu napravu, koja je 1. studenog oko 10 sati eksplodirala, kada je oštećeni otvorio klizna dvorišna vrata imanja. Nitko nije ozlijeđen, bombaš je zatvoren, ali mir se nije vratio na Dunaj. Građani se, naime, boje i prigovaraju zbog eksplozije, ne bombe, nego bespravne gradnje. Žrtva bombe višestruki je bespravni graditelj koji nastavlja betonirati tamo gdje država drugima ruši i mnogo manje, benignije zahvate. Zašto nismo svi jednaki pred zakonom? Tko dopušta gradnju na poljoprivrednom zemljištu?

– Moram reći da su jedan i drugi objekt investitora Perkova izgrađeni nelegalno, bez akta o gradnji. Prvi objekt na Dunaju, područje Ivinja mjesto Tisno, ali bliže Tribunju, investitor je legalizirao temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama, kojim je dopuštena legalizacija svih objekata koji su izgrađeni prije 30. lipnja 2011. godine. Novi problem se pojavljuje 2013. godine kada isti investitor započinje bespravnu gradnju na poljoprivrednoj parceli KO Tisno 5970 nekoliko stotina metara dalje, s gornje strane ceste – rekao nam je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno čije je komunalno redarstvo u oba slučaja pisalo prijave građevinskoj inspekciji.

Tri prijave koje je Općina Tisno 2014. i 2015. uputila Upravi za inspekcijske poslove (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komunalci su na teren izašli već 27. prosinca 2013. godine, kada je bila započeta gradnja temelja nove građevine i napravili prijavu Ministarstvu zaštite okoliša, Upravi za inspekcijske poslove, Područnoj jedinici u Šibeniku.

– Kako se nije dogodilo ništa, ista prijava je ponovno upućena i 8. siječnja i 7. veljače 2014. godine. No, inspekcija nije poduzela ništa i investitor nastavlja započete radove. Komunalno redarstvo je napravilo stotine prijava na području cijele Općine Tisno, ne samo u dijelovima gdje je zabranjena gradnja nego i u područjima naselja. Ispostavilo se da inspekcija intervenira tamo gdje se bez akta o gradnji dižu novi ili tek dograđuju i proširuju objekti. Postupaju po prijavama za puno manje i benignije zahvate nego je ova na Dunaju. Ne ulazimo u razloge nepostupanja građevinske inspekcije, iako povoda za sumnje ima, jer je po istoj i prethodnoj intervenciji redarstva prijavljeno ostalih nekoliko bespravnih poljskih kućica na tom području i one su aktom građevinske inspekcije uklonjene, odnosno srušene – kaže načelnik Klarin.

Bespravna gradnja na Dunaju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tišnjanski komunalci još jednom su išli na Dunaj i 28. prosica 2015. godine još jednom prijavili bespravnu gradnju investitora Perkova.

– Do dana današnjeg inspekcija nije poduzela apsolutno ništa. Izražavam svoje nezadovoljstvo, čuđenje i razočarenje, s obzirom da se nelegalni radovi nastavljaju već četiri godine i nakon ovoliko prijava. Uprava za inspekcijske poslove nije poduzela apsolutno ništa nego je dozvolila da se bespravno gradi na području gdje je svaka gradnja zabranjena – kaže Klarin.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja očekujemo odgovor na novinarski upit o nepostupanju inspekcije.

Građevina je ograđena visokim zidom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here