Izložbom Fržopovih fotografija u Baganelovici svečano otvoreni “Dani Općine Tisno”

1
2579
Započeli "Dani Općine Tisno" otvorenjem izložbe fotografija Boška Fržopa (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U Kulturno pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima večeras su otvorenjem izložbe fotografija Boška Fržopa započeli “Dani Općine Tisno”.

U organizaciji Općine Tisno, Narodne knjižnice i čitaonice Tisno i Muzeja Grada Šibenika, večeras su u Baganelovici izložbom fotografija naziva “Prijatelj suhozida” otvoreni “Dani Općine Tisno”. Prigodnim pozdravnim govorom izložbu je svečano otvorila ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silvija Ćurić.

Silvija Ćurić i Boško Fržop (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Vodički umirovljeni arhitekt i veliki zaljubljenik u fotografiju, Boško Fržop izložio je petnaestak fotografija velikog formata s motivima suhozida i bunja a posjetiteljima večerašnje izložbe otkrio je što mu govori kamenje i zašto je važno biti prijatelj suhozida.

– Fascinacija kamenom i dalmatinskim kršem, kaže Fržop na samom početku svog govora, zadana je u genima – i dodaje – Svoj sam prvi fotoaparat nabavio davne 1963. godine. Uvijek kada bismo išli u polje, a mi smo poljoprivredna obitelj, kada bismo krčili i obrađivali maslinike i vinograde, taj me je kamen fascinirao. Zato sam paralelno s drugim motivima, oduvijek snimao suhozide i bunje koje se danas sve više ruše i nestaju. A to je velika šteta. Sve to potaknulo me na obilazak ovog našeg prostora od Primoštena do Vrane, a u posljednje vrijeme i otoka gdje ima sjajnih bunja i suhozida, da na svojim fotografijama ovjekovječim kamen koji je ujedno i spomenik prošlosti – govori Boško Fržop.

Iz bogatog fundusa, Fržop je za izložbu “Prijatelj suhozida” odabrao jedan manji dio crno bijelih i kolor fotografija, a među inima našle su se i one s otoka Kornata, kao i jezerska Pudarica.

Na otvorenju izložbe Boška Fržopa prisutni su bili i etnolog Jadran Kale, kao i ravnatelj Muzeja Grada Šibenika, Željko Krnčević.

Kako je bilo na otvorenju, pogledajte na fotografijama u nastavku:

Boško Fržop (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Boško Fržop, Željko Krnčević i Jadran Kale (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here