Kultura jela i pića – Gastronauti navigaju otokom i Kornatima

0
3981
Pozdravna riječ - Filip Henjak, Ivan Klarin. Karin Mimica, Dane Slamić i Robert Marenjak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U hotelu Borovnik u Tisnom sinoć je otvoreno trodnevno studijsko druženje Kluba Gastronauta, koji čine istaknuti hrvatski ugostitelji, enolozi, chefovi, turistički novinari i drugi pojedinci koji u svojoj profesionalnoj svakodnevnici aktivno doprinose unapređenju gastronomske kulture.

Uz vlasnika hotela Borovnik Danu Slamića i chefa Roberta Marenjaka, dugogodišnje članove ovog kluba, gostima su dobrodošlicu kao domaćini zaželjeli i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i direktor Turističke zajednice Općine Tisno Filip Henjak.

– Kao čelniku jedinice lokalne samouprave čije se gospodarstvo temelji na turizmu izuzetna mi je čast pozdraviti ovakav skup. Turizam i gastronomija iz vremena 80-ih godina su evoluirali i stalno se mijenjaju hvatajući korak sa svjetskim trendovima. Kao što uređujemo komunalnu infrastrukturu da bi bili u korak sa svijetom isto tako nastojimo unaprjeđivati ukupnu turističku ponudu. Vjerujemo da i ovaj susret stručnjaka može pridonijeti tim naporima – rekao je načelnik Klarin pozdravljajući Gastronaute.

Stručnjaci i turistički novinari u sali hotela Borovnik (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Članica uprave Kluba Gastronaut i predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva prof. Karin Mimica zahvalila je domaćinima na prilici da upoznaju otok Murter, Kornate i okolicu te prikupe nova iskustva i kontakte koji će biti značajni za njihov budući rad.
– Nadaleko nema gastronomskih meka kao što su Borovnik sa chefom Robertom Marenjakom, restoran Boba u Murteru, Fešta na Kornatima… – rekla je Mimica.

Gastronomske teme s kojima se tijekom skupa Gastronauti upoznaju su: Grahorice i more (chef Robert Marenjak, hotel Borovnik), Kornatski krš i podmorje u modernoj gastronomiji (restoran Fešta), Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca – delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe (chef Vjeko Bašić, restoran Boba)…

Klub Gastronauta započeo je s radom u prosincu davne 1999. Kroz njega su vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u vinarstvu, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane, novinari i ostali stručnjaci čiji angažman doprinosi poboljšanju gastronomske kulture pokrenuli zajedničku ponudu gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i informacija. Njihove rezultate predstavljaju ne samo stručnoj, nego i širokoj zainteresiranoj javnosti, tako da ovaj skup ima i značaj u promociji otoka Murtera kao gastronomske destinacije.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here