Gastronauti na otoku Murteru: Vrsne domaće delicije uz pravu kapljicu

0
3289
U hotelu Borovnik večeras je na rasporedu prva gastro večer (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Članovi poznatog kluba Gastronaut svoje studijsko druženje održat će na otoku Murteru od 6. do 8. studenoga uz organizatore Turističku zajednicu Tisno, Općinu Tisno, hotel Borovnik, te suorganizatore Turističku zajednicu Murter-Kornati, Nacionalni park Kornati, Nacionalni park Krka, restorane Boba, Fešta i Krka Belvedere.

Gastronauti inače obilaze vinarije, restorane i Turističke zajednice diljem Hrvatske, a prilikom obilaska otoka Murtera, odabrali su posjetiti Tisno, Murter i Nacionalni park Kornati kao i Nacionalni park Krku. Gastronomske teme s kojima će se tijekom studijskog druženja upoznati su: Grahorice i more koje će u hotelu Borovnik pripremati chef Robert Marenjak, Kornatski krš i podmorje u modernoj gastronomiji u restoranu Fešta, Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca – delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe koje će u restoranu Boba pripremati chef Vjeko Bašić, te Pivac i teletina pod pekom koji spremno očekuje nepca Gastronauta u restoranu Krka Belvedere.

– Gastronauti na naš otok stižu danas, najvjerojatnije oko 16 sati, gdje ih u hotelu Borovnik očekuje piće dobrodošlice i smještaj, nakon čega nam je u planu odvesti ih u obilazak Tisnoga. U večernjim satima, oko 19.30 počet će se Borovnikom širiti mirisi delikatesnih jela. Večera na temu Grahorica i mora donosi domaće delicije, ali i pravu kapljicu. Na menu su: Aperitiv – pjenušac Slamić, Krema od boba i inćuna i Čačin san, Kapesanta na podlozi od orza i Rose, File jadranske ribe na posteljice od leće i Plavina, Brujet od lignje jadranske ribe leće i orza i Lasin, Ragu od sipe i boba i Babić, te Kruške alla Borovnik i Shiraz – pojašnjavaju nam organizatori i dodaju – S Gastronautima inače dolazi i petnaestak eminentnih turističkih novinara, kako domaćih tako i inozemnih koji će pratiti cijelu manifestaciju kroz naredna tri dana.

Klub Gastronaut inače, zamišljen je kao projekt usavršavanja znanja i iskustva u gastronomiji na okruglim stolovima, stručnim predavanjima, degustacijama, tematskim večerima i vikendima. Počeo je djelovati u prosincu 1999. godine. Vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu pridonijeti unapređivanju gastronomske kulture pokrenuli su zajednički niz gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti. Klupska okupljanja organizirana su na razini Hrvatske a domaćin svakog susreta na kojemu se obrađuje zadana gastronomska tema drugi je objekt i grad. Ciljevi Gastronauta su unapređivanje gastronomske kulture, usavršavanje znanja, degustacija proizvoda i jela, što često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanjem javnosti novih saznanja iz gastronomije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here