OTKRIVAMO Miško ima nasljednika – Đurđa je novo najbrže kopito svijeta

1
3584
Deva i Đurđa (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Za Miška, najslavnijeg od svih kopitara planeta, zna se da preko ljeta trči utrke magaraca i da svake zime radi na Seoskom gospodarstvu Banovi dvori u Tišnjanskoj Dubravi. No, gdje su ostali šampioni? Nekolicinu smo otkrili u Pirovcu. I Miškovu aferu.

Skromna štala na pirovačkom Požaru skriva jednu veliku senzaciju – Miško je dobio nasljednika! Točnije nasljednicu. Rođena je 14. veljače 2017. godine iz Miškove veze s magaricom Jasminkom koju je upoznao godinu ranije na utrkama magaraca u Pirovcu. I zove se Đurđa. Podiže je Emil Livaić Deva, najveći pirovački zaljubljenik u tovare koji već gotovo cijelo desetljeće s njim žari i pali na trkama u Pirovcu, Tisnom, bližoj i daljoj okolici.

– Miško je nenadmašiv, broj jedan u svijetu magaraca, najbrže kopito planeta. Tko je jednom zajezdio na njegovim leđima, osjetio vjetar u kosi i s njim dijelio slavu, na drugoga tovara ni ne pomišlja. On je jedinstven i neponovljiv. Ali to što je on danas, sutra će biti Đurđa. Do tada je moja mezimica i ljubimica cijelog Pirovca – kaže Deva, predstavljajući budući šampionku.

Štala na pirovačkom Požaru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Devinoj štali na Požaru Đurđa živi s majkom Jasminkom, koju je prije tri godine u Pirovac doveo iz Stankovaca. S njima je Luce, magarica koja dolazi iz Knina, s farme Paška Perića Pajice. Ona je u vezi s Ezelom, šampionom iz Banjevaca kojeg jaše Zoran Zoranović i s njim (Ezelom) očekuje prinovu. No, Luce, kao ni Jasminka, ne žive sa svojim izabranicima. Sudbina je htjela da je jedini muškarac u njihovoj štali magarac Grgo. On je stigao iz Podorljaka kod Rogoznice.

– O Grgi se za sada malo zna, ali njegovo vrijeme tek dolazi. Žestok je, pravi tovar. Odmah se to vidi i zato mora bit odvojen od djevojaka. Za sada. Jasminka i Luce su u vezi, Đurđa je premlada, tako da Grga mora pratiti razvoj situacije i čekati – kaže nam Deva.

Ćudoređe na farmi magaraca – Grgo živi odvojen od žena (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Veze njegovih magarica nisu ozakonjene, ali Deva ne dopušta preljub. U štali na Požaru se vodi računa o ćudoređu i Deva je jedini s kim Đurđa, Jasminka i Luce izlaze. Naprave đir po pirovačkoj rivi, popiju kavu ili pivo te pobrste cvijeće u parkovima i pitarima ovdašnjih kafića.

Omiljena destinacija im je kafić Rišpet, prvi pirovački tovar friendly kafić.

– Tovar je ljubimac kao i svaki drugi. Zašto ne bi smio u kafić? Umiljat je i nije opasan kao što može biti pas, a i manji je od nekih – kaže nam Ivan Siničić iz Rišpeta.

Đurđa u Rišpeta (Foto: Caffe Rišpet Pirovac)

Deva s farmom magaraca ima velike planove. Ovoj životinji se Pirovac, kao i cijela Dalmacija, kaže, ima odužiti za sve što je napravila i podnijela kroz prošla stoljeća. Da se ispravi barem djelić nepravdi koje je tovar pretrpio i još uvijek trpi.  – Najmanje što možemo napraviti je osigurati opstanak tovara u Dalmaciji. Vrijeme je da stasa nova generacija, koja neće trpjeti težak rad, batine i pogrde – kaže Deva.

U svojim nastojanjima nije sam. Puno mu, kaže, pomažu Pirovčani Renato Erak, Goran Baus i Dražen Gulam, a njegov rad podupire i Općina Pirovac i Turistička zajednica, zahvaljujući razumijevanju načelnika Ivana Gulama i direktoru TU-a Igora Meića.

– Nisam sam i zato sam siguran da ćemo uspjeti. Vjerujem da će dođi dan kada riječ ‘tovar’ više neće biti pogrda, već će koristiti kada se želi istaknuti nečija radišnost, ljepota i umiljatost – kaže Deva.

Evo i još nekoliko slika s Požara:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here