Dan je Svih svetih: Blagoslovi groblja i procesije na otoku Murteru i u Pirovcu

0
3560
Groblje na Gradini (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

U Hrvatskoj je danas obilježen katolički blagdan Svih svetih, koji se ujedno slavi i kao državni praznik. Svečano je bilo i na otoku Murteru i u Pirovcu gdje su upriličene procesije i blagoslovi groblja.

Danas se tako slavi one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te se smatra da su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje. U mjestima na otoku Murteru, kao i na groblju u Pirovcu Svi sveti proslavljeni su svetim misama i blagoslovima groblja.

Uz domaće vjernike na misna slavlja došli su i odseljenici u prilično velikom broju kao i prethodnih godina. Narod je tako dolazio na grobove svojih dragih pokojnika s cvijećem i svijećama, te napose s jakim i žarkim molitvama Bogu za pokoj njihovih duša.

Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Taj dan se pohodi grobovima i grobljima kao znak pažnje i vjere, a moli se za duše dragih pokojnika, te se ujedno pale svijeće na grobovima, nazoči se svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo “gdje s oka svaka suza nestaje”. Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život.

Pogledajte fotografije snimljene danas na grobljima u Pirovcu, Tisnom i Murteru: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here