Svi Sveti – uoči blagdana uređena groblja

0
2063
Svi Sveti - večeras na tišnjanskom groblju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Hrvatskoj se 1. studenog obilježava katolički blagdan Svih Svetih, koji se ujedno slavi i kao državni praznik prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

U narodu se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Međutim, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. Tako se 1. studenog zapravo slavi one pokojne koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te se smatra da su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje. Kako god,  1. studenog je u Republici Hrvatskoj neradni dan koji će većina, vjernici ili nevjernici, iskoristiti za posjet grobljima.

Groblje Župe sv. Duha, kao i mnoga druga, pohode se već danima. Ljudi uređuju posljednja počivališta svojih najbližih, okopavaju, obrezuju ili plijeve nasade, donose cvijeće i pale svijeće, tako da je već i dan uoči Svih Svetih ovdje atmosfera svečana, u skladu s iščekivanjem blagdana kojim se svetkuju “sveti apostoli i svi sveti, mučenici i ispovjednici i svi savršeni pravednici koji počivaju u miru po čitavome svijetu”.

Evo nekoliko fotografija s tišnjanskog groblja:  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here