Akcija HGSS-a na Murteru – turisti se izgubili po uputama mobilne aplikacije

0
2748
U akciji HGSS-a sudjelovao je brod Lučke kapetanije i gumenjak Marine Hramina (Foto: HGSS)

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik, zajedno s djelatnicima Lučke kapetanije i Marine Hramina, u ponedjeljak popodne su spašavali ženu koja je tijekom šetnje s obitelji zalutala i u škrapama ozlijedila skočni zglob.

“Kartu čitaj, seljaka pitaj”, učilo se nekad ročne vojnike. No odavna više nema ni ročne vojske ni karata ni seljaka, već se za snalaženje u prostoru koriste razne mobilne aplikacije. A da one nisu baš uvijek najpreciznije pokazuje vijest o spašavanju turista koji su zalutali u škrape slijedeći upute ‘pametnog’ telefona.

HGSS je poziv za pomoć zaprimio nešto prije 14 sati, s jedrilice u prolazu koja je primijetila ljude koji su mahali sa obale.

– Mlađa obitelji stranih državljana, s dvoje djece, koja je slijedila upute mobilne aplikacije, završila je među škrapama otoka Murtera – izvijestio je HGSS o novoj akciji spašavanja na Murteru.

– S obzirom na vrlo nepristupačni teren, jedan spašavatelj koji je bio najbliže otoku Murteru, uputio se odmah na mjesto događaja, dok je tim spašavatelja sa nosilima i ostalom opremom nakon okupljanja, u roku od 20 minuta krenuo iz baze u Šibeniku. Kako se radilo o priobalnom području, spašavatelji dolaze na mjesto gdje se unesrećeni nalaze brodom Lučke ispostave Murter. Po zamolbi lučkog kapetana, u pomoć dolazi i gumeni čamac Marine Hramina iz Murtera te se svi prebacuju u Murter – stoji u izvješću HGSS-a.

Šibenski HGSS-ovci završili su akciju spašavanja u 16 sati, tako što su cijelu obitelj prebacili na hitnu pomoć u Tisno. Nadaju se da zbog ove nezgode neće prekidati godišnji odmor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here