HEROJ Murterski lučki kapetan Branko Rameša finalist je natječaja IMRF-a za nagradu za životno djelo

1
4718
Kapetan Branko Rameša (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Kapetan lučke ispostave Murter Branko Rameša prvi je Hrvat nominiran za prestižnu IMRF (International Maritime Rescue Federaiton) Vladimir Maksimov nagradu za životno djelo u sektoru SAR – Search and Rescue (traganje i spašavanje).

– Nominacija za nagradu me, prije svega, iznenadila. Teško je bilo očekivati da ću uopće doći do finala, pogotovo što iz ovih naših krajeva nitko do sada nije bio nominiran. Uvjeren sam da je i prije mene bilo ljudi koji su možda i više napravili, koji su zaslužili nagradu i općenito pridonijeli ugledu Republike Hrvatske, ali eto, nitko ih se nije sjetio predložiti – rekao nam je o nominaciji kapetan Branko Rameša.

U četrdeset godina dugoj karijeri kapetan Branko Rameša broji preko 200 operacija traganja i spašavanja na moru. Započele su još 1980. godine, kada je drvenim brodom dugim šest metara krenuo tražiti nestalog ronioca. Dočekao je kapetan Rameša i dolazak današnjeg broda Lavsa koji je bio prvi brod za traganje i spašavanje te je do danas podnio mnoge misije.

Kapetan Branko Rameša (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

– Bilo je tu i teških i ružnih, ali i lijepih trenutaka, a ono što će mi biti najteže odlaskom u mirovinu je vjerojatno rastanak od ovog broda s kojim sam sve to i prošao – kaže Rameša o brodu Lavsa. U mirovinu će, naime, u veljači 2018. godine.

Njegov dugogodišnji nesebičan rad i požrtvovnost prepoznalo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH koje ga je i predložilo za ovu prestižnu nagradu.
Nominacija mu laska, ali kapetan Rameša ostaje skroman do kraja i ističe kako ništa ne bi bilo moguće bez suradnje kolegama. Ističe zahvalnost umirovljenom tišnjanskom lučkom kapetanu Živku Šokoti i njegovom nasljedniku Mili Ježina te Jadranku Papeši, zapovjedniku spasilačkog broda.

Dodjela će biti upriličena 2. i 3. studenog u prostorijama RNLI koledža u britanskom gradu Poole. Branko Rameša je među osam finalista u kategoriji People’s Choice H.E.R.O. Award. Hoće li upravo on dobiti ovu prestižnu nagradu ovisi o svima nama. Glasovati za murterskog kapetana možete ispod, na Facebook stranici IMRF-a:

Here is today's IMRF H.E.R.O. Awards finalist SAR storyFor Lifetime Achievement: The Vladimir Maksimov Award for…

Posted by International Maritime Rescue Federation – IMRF on 24. listopada 2017

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here