“Bolje je brati masline nego učiti” – Dani kruha i maslina u pirovačkoj školi

0
2581
Mali maslinari u dvorištu OŠ Pirovac (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Branje maslina uključeno je i u izvanučioničku nastavu Osnovne škole Pirovac. U branju plodova s 20-ak stabala koja rastu u školskom dvorištu vrlo rado su sudjelovali svi uzrasti.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u obrazovnim i odgojnim ustanovama na području cijele RH, gdje kroz razne prigodne aktivnosti, izložbe, priredbe, blagoslov i blagovanje kruha djeca uče o hrani i izgrađuju stav. Dalmacija nema žitnih polja, pa su Pirovčani tematiku i aktivnosti Dana kruha prilagodili podneblju – upriličili su dan branja maslina, što su djeca s oduševljenjem prihvatila. U dvorištu škole u utorak je bilo veselo.

– Bolje je brati masline nego učiti – ponavljala su uz osmjeh. Nije to stav koji su do sada uspjeli izgraditi, već izraz veselja što su na ovako lijep i sunčan dan izašli iz mračne učionice.

Like za masline – Nino Sovilj Čubrić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Maslinarstvo nije baš teško, ali je ipak lakše brati velikima – zaključuje petaš Nino Sovilj Čubrić. Oni su još mali, pa su plodove na višim granama pobrali nastavnici.

– Svake godine s djecom beremo masline kako bismo poticali radne navike i osvijestili važnost masline za prehranu i naše podneblje. Rado se odazivaju smatrajući da je ljepše učiti u neposrednom dodiru s prirodom nego u školskim klupama – rekla nam je učiteljica razredne nastave Vesna Garofulić.

Ravnateljica OŠ Pirovac Marina Erak kaže da će školske masline biti prerađene zajedno s onima koje je s javnih površina jučer pobrala općinska uprava te će ulje biti iskorišteno u školskoj kuhinji. – Mi i djeca sudjelujemo s našom dobrom voljom i radom, a sve ostalo je na Općini – kaže Erak zahvaljujući pirovačkoj administraciji na susretljivosti.

U četvrtak 26. listopada poslije trećeg sata u holu Osnovne škole Pirovac bit će održana završna svečanost ovogodišnjih Dana kruha. Na centralnom mjestu bit će postavljena prigodna izložba, u čijem postavljanju sudjeluju sva školska djeca, te će izvesti i kratku priredbu. Ova prigoda će biti iskorištena i da se djeca zainteresiraju za čuvanje folklora te će nastupiti i KUU Bezdan. Svečanost je otvorena za javnost te se pozivaju roditelji i svi zainteresirani da u četvrtak poslije deset sati dođu u hol OŠ Pirovac pogledati što su mališani radili tijekom ovogodišnjih Dana kruha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here