FOTO Mladi iz cijele Europe volontiraju na Murteru

0
2108
Volonteri u Murteru (Foto: Udruga Argonauta)

Protekli tjedan za mlade iz cijele Europe koji volontiraju na Murteru bio je uistinu pun volonterskih akcija. U organizaciji Udruge Argonauta i međunarodnih partnera održane su brojne volonterske akcije koje su bile organizirane upravo u sklopu projekta međunarodne razmjene mladih – “Ulaganje u mlade ljude – projekt GLUE”.

Spomenuti projekt GLUE, naime, okupio je četrdesetak nezaposlenih mladih ljudi iz Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Turske, Portugala i Bugarske koji su na brojnim volonterskim akcijama zaista pomogli zajednici. Tako su volonteri pomagali radovima na arheološkom nalazištu Colentum u Murteru na poluotoku Gradina, zatim su pomagali starijoj osobi iz lokalne zajednice, točnije pomagali su baki Mariji Turčinov koja će uskoro napuniti 91 godinu.

– Odlučili smo kako ćemo ovom volonterskom akcijom pomoći našoj Mariji te su se naši volonteri uhvatili podrezivanja maslina i pilanja drva za predstojeću zimu u malom masliniku koji ove godine nije rodio plodovima. Kad je akcija krenula trebali smo dobrano ohrabrivati naše volontere: – “Ne, nije previše, od dvadeset mladica možete ostaviti samo pet ili šest. Svaka grana treba mjesta da bi rasla. Krošnja masline treba biti toliko rijetka da ptica može proletjeti kroz nju!”, kako kaže naša stara poslovica. Volonteri su radili u svojim nacionalnim timovima, tako da sada imamo šest maslina koje slobodno možemo u budućnosti nazivati: Bugarka, Makedonka, Hrvatica, Portugalka, Rumunjka i Turkinja – kaže nam Ivona Jadrić.

Marija Turčinov s volonterima (Foto: Udruga Argonauta)

Volonterske akcije nastavile su se i u narednim danima, pa su tako volonteri oslikali zid u dvorištu dječjeg vrtića Školjkica u Betini, te obavili akciju čišćenja plaže i obale poluotoka Gradina.

– Zapravo ciljevi našeg projekta su bili angažirati četrdeset mladih sudionika iz šest zemalja u projektu, da promoviraju i prakticiraju volonterstvo, osvijestiti koristi koje dobivamo od volonterstva na svim razinama, te mogućnostima za volontiranje, dakle, prepoznati i nagraditi volonterski rad i razmjenjivati praksu među uključenim zemljama, pružiti priliku za 42 mladih da dožive volontiranje u praksi dok rade za dobrobit lokalne zajednice, razviti skup vještina, stavova, znanja i osjećaja pripadnosti među sudionicima promicanjem aktivnog sudjelovanja u njihovom društvu, kao i osvijestiti ideju kako od volontiranja doći do zapošljavanja – dodaje Ivona Jadrić za kraj ove lijepe i uspješne priče.

Kako je bilo volonterima u Murteru, pogledajte u fotogaleriji: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here