FOTO: Nasukavanje jedrilice – “zaludu Tome Meić-Sidić podiže most, kad kolumba ne može proći”

0
3560
Nasukana jedrilica (Čitatelj Rudinapressa)

U Tisnom se opet nasukala Jedrilica. I opet na istom mjestu – u plićini tjesnaca manje od stotinu metara od mosta.

Nasukavanje jedrilice dužine 45 stopa dogodilo se danas nešto prije 9.30 sati. Prošla je ispod podignutog mosta i kolumbom (kobilicom) zapela za dno u ravnini Doma za starije i pizzerije Martin (Lošić), svega desetak metara od Obale sv. Martina. Dogodilo se to za jako lijepog vremena i plime od 30-ak centimetara. Uslijedilo je komercijalno odsukavanje. Šteta, srećom, nije velika, a ovaj događaj još jednom upozorava na potrebu održavanja tišnjanskog kanala plovnim.

Jedrilica od 45 stopa nasukala se između 9.00 i 9.30 (Foto: Čitatelj Rudinapressa)

– Problem nastaje jer je u svim nautičkim publikacijama navedena jedna dubina, a u stvarnosti je nekoliko desetaka centimetara manja. Sve do prije 30-ak godina dno kanala se jaružalo i vadile su se naslage mulja ili kamenja koji se talože. Na ovom mjestu se zato jedrilice stalno nasukavaju. Zaludu mostar Tome Meić-Sidić dolazi iz Pirovca podizati most koji smeta jarbolu, kad nitko ne podiže kamenje koje je na putu kolumbi. Trebamo se odlučiti – ili početi čistiti dno ili mijenjati dubinu u peljarima – kaže čitatelj koji nam je dostavio fotografije.

Do ispostave Lučke kapetanije je samo nekoliko desetaka metara (Foto: Čitatelj Rudinapressa)

Da tragedija bude veća, nasukavanja se događaju samo nekoliko desetaka metara od Ispostave Lučke kapetanije, u kojem nautičari kupuju i plaćaju naknade za sigurnost plovidbe, svjetlarinu, pomorsku informativnu kartu, upravnu pristojbu i boravišnu pristojbu. Tko želi snimiti ovakve fotografije treba znati da je Tišnjanski most na državnoj cesti D 121 od 15. rujna do 15. svibnja podignut ponedjeljkom, srijedom i petkom, a tijekom sezone svaki dan između 9.00 i 9.30 sati. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here