Novcem otoka će se financirati uhljebničke općine? Klarin pozvao otočane na otpor

0
2589
Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin na konferenciji za novinare u Press centru HND-a (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin danas je u Šibeniku s konferencije za novinare u Press centru HND-a pozvao sve čelnike gradova i općine na hrvatskim otocima na akciju – spriječiti prihvaćanje novog Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim bi se otočanima oduzelo 16 posto sredstava od prihoda od poreza na dohodak.

Konkretno, ukoliko se prihvati ovakav prijedlog Zakona, Općina Tisno će ostati bez otprilike dva milijuna kuna godišnje. U tekućoj godini je iz prihoda koje novi zakon oduzima plaćeno 1,3 milijuna kuna za uređenje nerazvrstanih cesta, obale i riva na području ove općine. Riječ o 16 posto poreza na dohodak kao izvornog prihoda jedinica lokalne samouprave kojim su otočne općine i gradovi izdvajali na račun HBOR-a i njime financirali kapitalne projekte, a novi Zakon ih oduzima i preko fonda za izravnanje ih preraspoređuje svim općinama i gradovima na području cijele RH. Računaju li se svi gradovi i općine sjedištem na otoku, radi se o ukupno 300 do 500 milijuna kuna iz njihovih proračuna na godišnjoj razini, odnosno iz džepa 117.000 građana koji na otocima žive.

– Nevjerojatno bi bilo da se ovo pusti, iako je sve dobro zakamuflirano. Da mi je ovo prvi mandat na čelu općine i da nisam još šest godina bio zastupnik u Saboru, teško bi i ja ovo iščitao. U prijedlogu Zakona sve divno i krasno zvuči, ali na kraju vidite da fond za fiskalno izravnanje jednostavno nama uzima novac koji kroz porez na dohodak uplaćuju naši građani i daje se njima. Ministar Marić pripremio je ovaj zakon vjerojatno po prijedlogu premijera, smatrajaći da će proći vrlo lagano i da neće biti otpora. Ja se nadam da ću svi kolege gradonačelnici i načelnici s otočnih općina ustati protiv prijedloga – rekao je Klarin.

Prijedlog Zakona je u javnoj raspravi i uskoro će se naći na prvom čitanju, na plenarnoj sjednici Sabora.

Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– To je jedan katastrofalan prijedlog i naravno da ima političku pozadinu. Međutim, ja se nadam i uvjeren sam da ćemo svi mi načelnici i gradonačelnici čija sjedišta su na otocima, znati reagirati i znati zaustaviti ovo što se sad događa. U kontaktu sam s nekoliko gradonačelnika i načelnika. Zapravo svi smo zaprepašteni. Vrlo je vjerojatno da ćemo se svi udružiti i zajedno nastupiti protiv ovakvog prijedloga zakona – rekao je Klarin.

Pojasnio je da se samo općinama i gradovima koje se nalaze na otocima ukida postotak od 16 posto koji imali unutar pozicije za pomoć u financiranju kapitalnih projekata iz kojeg su gradili vodovod, odvodnju, obale, rive…

– Međutim, sada se u novom prijedlogu taj se udio briše i tih 16 posto ide – pazite sad – za fiskalno izravnanje svih jedinica lokalne samouprave u RH. Što to znači? Svi gradove i općine na otocima sa 16 posto svojih izvornih prihoda će morati sufinancirati nerazvijene općine u cijeloj RH, u Slavoniji, u Lici, u Zagori… – rekao je Klarin.

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

On smatra da se to događa jer Hrvatska ovoliki broj jedinica lokalne samouprave naprosto više ne može financirati. – Samo zato da ne bi ukidali pojedine jedinice lokalne samouprave,  koje samo služe za lokalne uhljebe po nerazvijenim krajevima Republike Hrvatske nas su odlučili kazniti. Mi smo dužni 16 posto svojih prihoda davati takvim općinama i gradovima jer je puno teže i politički puno opasnije za trenutnu vlast, za HDZ, ministra Marića i Plenkovića ukinuti te općine – rekao je Klarin.

Raspodjelu iz fonda za izravnanje će raditi Fina temeljem koji će biti doneseni. Iz raspodjele će, međutim, otoci biti isključeni, jer će ključ biti prosjek prireza i prosjeka proračuna po stanovnika.

– Ovo što se događa u ovom prijedlogu zakona je do sada najveći udar na proračune općina i gradova. I to isključivo i samo one na otocima. Zašto? Jer spadamo u razvijenije. Kad nije prošao porez na nekretnine, trebalo je zagrabiti tamo gdje oni smatraju da ima viška – rekao je Klarin.

Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Za sada je u kontaktu s gradonačelnicom Supetra, načelnikom Općine Smokvica i krug se povećava iz dana u dan. Klarin do sada o ovom problemu nije razgovarao s načelnikom Općine Murter-Kornati Tonijem Turčinovom, ali očekuje da će i on, kao i svi drugi, uvidjeti o čemu se radi.

– Nemam namjeru biti odvjetnik ničijeg proračuna. Murter, kao i Tisno, Supetar i drugi gubi tih 16 posto. Ja mogu samo upozoriti, a nadam se da će i one jedinice lokalne samouprave u kojima je HDZ na vlasti uvidjeti o čemu se radi i početi lobirati – rekao je Klarin.

Onima koji misle da je njihova stranka na vlasti, ne žele talasati jer se nadaju gubitak  kompenzirati preko nekih dugih mjera, natječaja… upozorava da im se iz državnog proračuna neće dati ništa što im se ionako ne bi dalo. Njemu je jasno da se nerazvijene općine i gradovi neće buniti protiv ove populističke mjere, jer one ovim zakonom dobivaju. – Nemam ništa protiv, ali neka vladajući više ne pričaju razvoju otoka, o mjerama zadržavanja mladih na otocima, radnoj snazi, zaštiti otoka… Recite, OK otoci imaju turizam. To će biti rezervati iz kojih ubiremo prihod tri, četiri mjeseca prihod za cijelu RH, a za njihove stanovnike nas nije briga – rekao je Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here