Brodolom na Kornatima – Česi spašeni, slijedi vađenje jedrilice

0
1531
HGSS - Ilustracija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Petero Čeha čija se jedrilica u petak oko 18,45 sati nasukala na sjevernoj strani otoka Kornata noćas su spašeni i prebačeni u Biograd. Akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo deset pripadnika HGSS-a, tri broda pomorske policije iz Šibenika i Zadra te tim hitne medicinske pomoći okončana je u tri sata ujutro.

Bura je noćas bila toliko snažna da se sa sjeverne strane Kornata nije moglo pristati. Kako doznajemo iz šibenske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, policija je ekspediciju gorskih spašavatelja i hitne medicinske pomoći iskrcala na sjevernoj strani, te su se oni pješke uputili preko otoka prema unesrećenima s kojima su bili u telefonskom kontaktu. Iako su koordinate koje su dobili bile prilično neprecizne, pronašli su ih oko 22.30 sati kada su među kamenjem uočili slabašni izvor svjetla. Brodolomci su se sklonili iza suhozida koji su sami sagradili. Bura ih je već osušila i bili su pothlađeni. Jedan od njih imao je razderotinu na nozi, pa su ga HGSS-ovci stavili na nosila. Put preko kornatskih škrila u mrkloj noći s ranjenikom u nosilima nije bio nimalo lagan. No, u 00.15 sati svi su bili ukrcani u policijske brodove. Prebacili su ih u Sukošan, odakle je ozlijeđeni čeh prebačen u zadarsku bolnicu, a ostala četvorica u Biograd, odakle su krenuli u morsku avanturu i gdje ih je čekao automobil.

Brodolomci, petero muškaraca starih od 37 do 53 godine, ispričali su kako su u Biogradu unajmili 15-metarsku jedrilicu i na moru proveli sedam dana. Nesreća se dogodila, kažu, zadnji dan njihova odmora i to zato jer je brod ostao bez pogona. Nakon nasukavanja je potonuo. Nema informacija o eventualnom zagađenju. Tek slijedi istraga nesreće i vađenje broda. Iako su prve informacije bile da je brod potonuo, policija jutros tvrdi da je nasukan. – Sve daljnje radnje preuzela je Lučka kapetanija – rekla nam je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here