Novi glazbeni trendovi u Murteru – DJ Bake & Chuck Borris osvježili vikend

1
3925
Chuck Borris ili Boris Plazibat ima fanove i u Murteru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U sjeni spektakla koji se odvijao u završnici ovogodišnjih Dana latinskog idra u Murteru je ovog vikenda prilično nezapaženo prošao jedan izniman i vrlo zanimljiv glazbeni event – u Sireni su nastupali DJ Bake & Chuck Borris.

DJ Bake Junior ili Andrija Bakula i Chuck Borris ili Boris Plazibat, profesor klarineta i pročelnik puhačkog odjela Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, kod nas su pioniri svjetskog glazbenog trenda koji je nastao još početkom tisućljeća.

– Malo je saksofonista koji sviraju u kombinaciji s DJ-em. Zapravo je to trend koji je još uvijek u nadolaženju, ali je i kod nas sve prisutniji – rekao nam je Plazibat.

Nastup DJ-a Bakea i Chucka Borrisa u Sireni (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Akademska naobrazba, odnosno klasika iz koje je ponikao ovaj klarinetist i saksofonist nije prepreka da nastupa s DJ-em. Ovo je samo još jedan od načina na koji Plazibat čuva slobodu muzičkog stvaranja i izražavanja, prilika da muzici da svoj osobni pečat.
– Stvar je u tome, ako izuzmemo neke tehničke zahtjeve klasike za koju ja i dalje smatram da je najzahtjevniji žanr, svaka je vrsta glazbe zapravo jedna vrsta jezika s kojim mi glazbenici komuniciramo s publikom. Kako se god šaltaš iz žanra u žanr, moraš znati taj jezik. Diplomirao sam klasiku (klarinet u klasi mr. Ivana Borčića na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu nap. a.), a imao sam sreće da sam u jednom svom razdoblju počeo svirati s Antom Jeličićem, našim istaknutim jazz pijanistom. Tad sam prvi put shvatio da se zapravo ne mogu izraziti, bez obzira što znam ljestvice ili akorde. Uz njega sam naučio puno o jazzu općenito. Upoznao sam način izražavanja kroz jazz toliko da se usudim zvati jazz entuzijastom. Isto je i s Bluesom, koji se naoko čini jednostavan, ali i nakon akademije treba mnogo učiti da se usvoji taj jezik – pojašnjava Plazibat.

Obožavateljica ne fali (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Sviranje uz glazbu s miks-pulta za njega je najnoviji izazov u kojem itekako uživa.

– Svirati s DJ-em na muziku koja je već isproducirana, uz zvuk koji je sam po sebi već zaokružen, u njega dodati nešto novo, nešto svoje što će se uklopiti u osnovnu ideju i doprinijeti već postojećoj izvedbi, poprilično je velik izazov. Tu su ti ograničena sredstva. Uzak je prostor izražavanja, a ipak moraš reći ono što imaš za reći. Trebalo mi je vrijeme da naučim i ovo mi je još uvijek škola – rekao nam je Plazibat.

I publika u Sireni je uistinu uživala u nesvakidašnjem glazbenom događaju. A svakako bi bila brojnija i doživljaj bi bio veći da se nastup nije odvijao istovremeno sa spektaklom na Rivi i Hramini ili da je bio bolje oglašen. Ovakav glazbeni izričaj kod nas je u povojima, ali itekako ima poklonika. No još uvijek se baš previše ne zna da postoje domaći glazbenici koji se njime koriste.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here