Murter: Održana dječja radionica u sklopu Dana latinskog idra

0
2043
Dječja radionica (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

Danas se održala sedma dječja radionica u sklopu Dana latinskog idra u centru Murtera.

Latinsko idro u Murteru pokrenula je nekolicina entuzijasta 2008. godine i jedino što se te prve godine dogodilo bila je regata na kojoj je sudjelovalo tek nekoliko brodova. U posljednjih devetnaest godina manifestacija je narasla na gotovo svakodnevna zbivanja tijekom rujna, na Dane latinskog idra kao prethodnice same regate, a posljednjih sedam godina na Danima je neizostavna dječja radionica.

Pokrenule su je i vodile svih ovih godina teta iz vrtića Ana Vodopija i arhitektica Anita Tandarić. Njihova je ideja bila, kažu, da djecu od najranije dobi upoznaju s brodom i idrom, da im usade baštinjenu vrijednost i kao dio njihova identiteta te da ih u starijoj dobi preuzme Udruga latinsko idro i aktivno uključi u samo jedrenje kao nešto što se samo po sebi razumije.

Pokretačice i voditeljice dječje radionice (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

Tako se nekako i događalo. Djeca koja su sudjelovala na prvoj radionici danas već jedre na kaićima, a mala djeca koja su sudjelovala na današnjoj radionici, čija je tema kao i svake dosadašnje bila brod i idro, za sedam će godina već biti akteri regate, bilo kao samostalna dječja ili kao dio jedne od odraslih posada.
Ove su se godine voditeljice radionice dodatno potrudile i duž zoga od buć na Trgu Rudina, mjestu gdje se do sada održala svaka radionica, postavile retrospektivnu izložbu dječjih radova. Osim toga dječji se radovi nakon svake održane radionice postavljaju kao instalacije u parkove na središnjem trgu i budu pravi ukras.

Pogledajte fotogaleriju:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here