Poslastica za jezikoljupce: Proslava Europskog dana jezika u Tisnom

0
1725

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno i ove godine, već četvrtu godinu zaredom obilježava Europski dan jezika. Ove godine na rasporedu je prava poslastica za jezikoljupce: organizatori su pripremili uistinu posebno osmišljeni program posvećen Finskom jeziku i kulturi.

Europski dan jezika dan je koji promiče učenje jezika diljem Europe. Na inicijativu Vijeća Europe, Strasbourg, Europski dan jezika obilježava se svake godine od 26. rujna 2001.. Povodom ovog Dana, niz događanja se organizira diljem Europe od aktivnosti za i s djecom, TV i radio programa, nastave jezika i konferencije. Nacionalna tijela i brojni suradnici imaju mogućnost organizirati aktivnosti kako žele. Na nivou Hrvatske, vrijedno je kazati ove je godine prijavljeno 38 različitih događanja, a među njima je i ovo naše, tišnjansko.

Četvrtu godinu za redom Europski dan jezika bit će obilježen u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno u suradnji s profesorom tišnjanske osnovne škole Vjekoslava Kaleba, Karlom Klarinom koji je ujedno i inicijator spomenutog događanja. Posebno osmišljen program posvećen Finskom jeziku i kulturi, najavljuju organizatori današnjeg događaja u tišnjanskoj knjižnici, bit će upotpunjen i kvizom o Finskoj.

– U Tisnom, na nivou općine, ovaj dan obilježavamo već četvrtu godinu. Prve dvije godine to je bilo u samoj školi Vjekoslava Kaleba – polusatne kušaonice stranih jezika, prošle godine smo pak izašli iz škole pa je tako u Baganelovici u Jezerima održana kvizna situacija, dok smo ove godine osmislili nešto novo i ovisno o vremenskim prilikama vidjet ćemo hoće li večerašnji događaj biti održan u atriju palače Katunarić na otvorenom ili u Društvenom domu Tisno. Naime, s obzirom na to da je Općina Tisno registrirana u takozvanoj “Povelji europskih ruralnih zajednica” i aktivno sudjeluje na susretima europskih ruralnih zajednica, te su tako početkom srpnja naši predstavnici posjetili Kannus u Finskoj, već smo tada zaključili da bi Finsku kao zemlju, njihovu kulturu i jezik, kao i običaje trebalo predstaviti i našim stanovnicima. Odmah smo nabavili igre koje ćemo igrati večeras, prikupili recepte nekih specijaliteta tako da ćemo upriličiti pravu kušaonicu, da tako kažem – večerašnji događaj pojasnila nam je ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silvija Ćurić.

Proslava Europskog dana jezika u Tisnom počinje u 18 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here