Niz predavanja u sklopu Dana latinskog idra nastavljaju se večeras u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter

0
1217
Arhivska fotografija, Dani latinskg idra (Foto: Rudinapress)

Povjesničar Kristijan Juran održat će večeras u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru predavanje pod nazivom „Brodovi i brodograditelji na otoku Murteru od 15. do 19. stoljeća“. Predavanje počinje u 20.30 sati, a održava se u sklopu Dana latinskog idra.

Niz predavanja, a prvi pod nazivom „Regatna plovidba i tehničke karakteristike tradicijskih brodova“ održao je Luka Mudronja, a nastavljaju se u petak kada će lingvisti iz Italije i Katalonije, autori Lingvističkog atlasa Mediterana, govoriti o latinskom idru na Sredozemlju.
Naime, u sklopu Dana latinskog idra, u Murteru će gostovati jezikoslovci iz nekoliko mediteranskih zemalja, koji se bave temama pomorske i ribarske kulture. Radi se o voditeljima projekta Mediteranski lingvistički atlas (MLA), kojeg su još 50-ih godina prošlog stoljeća inicirali hrvatski lingvist Mirko Deanović i njegov talijanski kolega Gianfranco Folena. Istraživanja su provođena do sredine 70-ih godina, kada je projekt prekinut. Zamisao o oživljavanju projekta rođena je upravo u Murteru, na Danima latinskog idra 2013. godine, prilikom susreta talijanskih, katalonskih i hrvatskih lingvista. Aktivnosti na projektu i formalno su ponovno pokrenute krajem siječnja ove godine, kada je u Palermu formiran međunarodni odbor. U Odboru su i dva hrvatska jezikoslovca Vladimir Skračić i Nikola Vuletić sa Sveučilišta u Zadru, koji istovremeno vode i projekt Jezični atlas pomorske i ribarske kulture Kvarnera i Dalmacije (JAPRK).

– Lingvistički atlasi na kartama prikazuju kako se jezik mijenja u prostoru, a u ovom konkretnom slučaju sličnosti i razlike u pomorskom i ribarskom nazivlju u mediteranskim jezicima. Za ilustraciju, na Jadranu postoji nekoliko riječi za ribu koju mi u Murteru zovemo dut. Ta se riba zove još i agač, brancin, levrek, luben, lubin, smudut, spigola… – kazao je profesor Skračić.

Lingvisti iz Italije i Katalonije održat će nekoliko predavanja o latinskom jedru na Mediteranu. Prva dva predavanja održat će se u petak, 29. rujna u 20 sati, a druga dva u nedjelju, 1. listopada u 10.30 sati, oba u Narodnoj knjižnici i čitaonici, uz prijevod na hrvatski jezik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here