5. Festival Hrvatskog otočnog proizvoda u Murter doveo 25 izlagača s čak 9 otoka

0
2855
Festival Hrvatskog otočnog proizvoda (Foto: Rudinapress)

Na otoku Murteru 1. i 2. rujna održana je manifestacija u organizaciji Šibensko-kninske županije, koja okuplja veliki broj otočnih proizvođača s ciljem doprinosa razvoju proizvodnje te očuvanju tradicije. Riječ je naime o Festivalu Hrvatskog otočnog proizvoda.

– Želimo promovirati razvoj i brendiranje naših otočnih proizvoda kroz prestižnu oznaku HOP i takav proizvod ponuditi tržištu. Kada smo organizirali 1. Festival HOP u Šibensko-kninskoj županiji imali smo samo 2 proizvođača HOP-a s naših otoka, danas imamo 16 proizvođača i 83 proizvoda – rekao je župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk na svečanosti otvorenja festivala.

Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tajana Huzak istaknula je pak kako će novi zakon o otocima, koji je u pripremi, dati novu snagu u razvoju malog gospodarstva na otocima.

– Zahvaljujem Županiji i otočnim proizvođačima iz Šibensko-kninske županije koji već 11 godina slijede HOP, uključuju se u veliku obitelj i time potiču ostanak stanovništva na otocima – dodala je pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Tajana Huzak.

U ime domaćina Općine Murter-Kornati koja je ujedno i suorganizator spomenutog Festivala, brojne uzvanike i goste pozdravio je i načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, a uz brojne goste i uzvanike na festivalu su bili i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, te Ljubica Ajduković Ugarković voditeljica projekta Hrvatski otočni proizvod te Milivoj Bratinčević iz Uprave za razvoj otoka.

Goran Pauk i Branka Juričev Martinčev (Foto: Rudinapress)

Na ovogodišnjem festivalu, koji je izložbeno prodajnog karaktera, vrijedno je kazati, svoje proizvode izložilo je 25 izlagača s devet otoka: s Tkona, Hvara, Raba, Dugog otoka te naših Žirja, Kornata, Murtera, Zlarina i Prvića. Riječ je o prehrambenim proizvodima u što spadaju vrhunska vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med, ali i kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here