Desetljeće kornatske tragedije – suze na kamenu i pitanja bez odgovora

0
3412
Kornat, 10 godina kasnije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svetom misom u kapelici sv. Florijana te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima stradanja 12 kornatskih heroja obilježena je 10. obljetnica najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva.

Kornatski kamen deset godina natapa se suzama, no tuga za stradalim vatrogascima ne jenjava. Vatrogasci s cijelog otoka, iz cijele države, još jednom su pokazali da su u mislima sa stradalim kolegama s Dinom Klarićem, Ivanom Marinović i Marinkom Kneževićem iz JVP Šibenik, Gabrijelom Skočićem, Karlom Ševerdijom, Hrvojem Strikomanom i Antom Juričev Mikulinom iz DVD-a Vodice te Ivicom Crvelinom, Antom Crvelinom, Tomislavom Crvelinom, Josipom Lučićem i Markom Stančićem iz DVD-a Tisno koje je tog 30. kolovoza 2007. nakon helikopterskog desanta na otok pregazila vatra.

Bogoslužje je predvodio biskup Tomislav Rogić(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zajedno s obiteljima, prijateljima i kolegama stradalih, pokloniti se kornatskim herojima došli su i načelnici općina Murter-Kornati, Tisno i Pirovac, gradonačelnici Vodica, Šibenika, Zadra i drugih gradova. U ime predsjednika Sabora na okruglu, 10. obljetnicu vijenac je položio njegov izaslanik, saborski zastupnik Ante Sanader, u ime premijera potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ovaj put došla osobno. Putovala je u brodu i hodala po užarenom kršu zajedno s članovima obitelji poginulih, koji nisu krili da im je drago što je došla s njima podijeliti bol.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Kornatu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Deset godina je brzo prošlo, ali vrijeme nam ne pomaže. Što godine više odmiču, bol je sve veća i veća. Drago mi je da je predsjednica danas tu s nama. No, bilo bi vrijeme da se neke stvari riješe, da se to već jednom sazna što se ovdje dogodilo, tako da konačno budemo u miru – rekla je Vesna Crvelin Puček koja je prije 10 godina na ovom mjestu izgubila brata i oca. Ajka Crvelin nije smogla snage još jednom doći.

– Možda bol neće nestati, ali bit će nam malo lakše ako se kaže istina – ponavljalo se uz suze kod svakog od 12 kamenih križeva.

Kornat (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Došla sam ovdje i kao žena, kao majka i kao predsjednica pokloniti se životima tih 12 poginulih vatrogasaca u najvećoj tragediji od Domovinskog rata, ali isto tako pokazati da ni oni nisu zaboravljeni i ove obitelji koje su danas ovdje nisu zaboravljene – rekla je nakon obilaska križeva predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Obitelji je, kaže predsjednica, danas nisu opterećivali svojim pitanjima, ali ona zna što one traže.

U spomen (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Neki šute u svojoj boli, neki malo više razgovaraju, ali svi su jednako hrabri i dostojanstveni. Dugujemo im te odgovore, istraga se mora nastaviti, treba ponovno ispočetka prekopati sve papire i dokumente. Za to će se svakako pobrinuti ministar i Vlada, jer iz ovakvih tragedija treba pronaći odgovore kako bi obiteljima bilo bar malo lakše. Još je teže tugovati kad ne znate zašto se to dogodilo, ali i zbog cijelog sustava, da znamo što se dogodilo, gdje je krenulo po zlu. Posebice u ovoj godini kada požari haraju Hrvatskom, ovu Kornatsku tragediju čine još težom – rekla je predsjednica Republike Hrvatske.

S Milanom Mićom Čubrilom na Kornat je došlo čelništvo Slovenske Udruge profesionalnih vatrogasaca koja je postavila spomen ploču (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svetu misu za poginule vatrogasce u kapelici sv. Florijana predvodio je biskup šibenski Tomislav Rogić, uz napjeve katedralnog zbora župe Sv. Jakov iz Šibenika.

Među vatrogascima iz svih javnih i dobrovoljnih postrojbi Šibensko-kninske županije, ali i iz ostalih krajeva Republike Hrvatske i susjednih zemalja, ove su godine na Kornatu bili pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Slovenije. Vodstvo Slovenske Udruge profesionalnih vatrogasaca osim cvijeća i svijeća postavilo je i spomen ploču, kojom iskazuju počast i zajedništvo svih vatrogasaca.  – Osim tog zajedništva koje vlada među vatrogascima i kojeg ovdje svjedočimo, ujedno želimo saznati više o ovom događaju koji se više nikad nigdje ne bi smio dogoditi – rekao nam je Miran Korošak, predsjednik Združenja slovenskih pokličnih gasilcev ili Slovenske Udruge profesionalnih vatrogasaca.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here