Nova Jazina – započele pripreme za gradnju nove tišnjanske plaže

1
4131
Nova plaža prostirat će obalom uz južni autokampa Jazina, autokampa Kapor, u Boriće sve do prvih kuća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tisno konačno dobiva plažu! Lokacija ispod autokampa Jazina s pogledom na Lovišća, Kokoč i Plitku valu odabrana je davno, a upravo je započela izrada potrebnih studija i projektiranje, da bi najveća, najopremljenija i najmodernija plaža na otoku i šire prve kupače primila za dvije godine.

O glavnoj tišnjaskoj plaži Jazina u posljednje je vrijeme bilo dosta govora. I to uglavnom kroz otpor investiciji u hotelske kapacitete kojem se kao glavni razlog navodilo upravo to što bi uređenje hotelske plaže na njenom mjestu moglo Tisno ostaviti bez glavnog mjesnog kupališta. No, kako za ružnim i oronulim spomenikom promašenog koncepta betonizacije iz 80-ih godina na Jazini baš nitko ne bi žalio, pobrinut će se i ovaj projekt gradnje i uređenje nove javne plaže.

Općina Tisno upravo je naručila maritimnu studiju i studija utjecaja na okoliš, a projektiranja su se uhvatili arhitekti s kojima je Tisno već imalo dobra iskustva: Boško Kozina koji će osmisliti podmorski dio i Dinko Peračić kojem je povjereno oblikovanje plaže i njenih sadržaja u nadmorskom dijelu.

Dinko Peračić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
– Osmišljavanja ove plaže uhvatili smo se s velikim zadovoljstvom, jer se radi o idealnoj lokaciji, plićak okrenut prema jugu s puno sunca i korenta, okružen prirodom i turističkim kapacitetima. Ideja je stvoriti plažu koja će za ljetnih mjeseci biti glavno mjesno kupalište, ali koja će i zimi sa svojim sadržajima biti u javnoj funkciji. To će biti gradska, odnosno mjesna plaža čiji će koncept biti prilagođen različitim zahtjevima, za obitelji s djecom, sportaše, rekreativce… Ne party plaža poput Zrča, nego nešto nalik na splitske Bačvice. Tek će se nakon izrade maritimne studije vidjeti hoće li trebati raditi zaštitu od valova i na drugi način mijenjati obalnu liniju, hoće li na dnu biti pijesak ili šljunak… Posao je tek u začetku. Cilj nam je napraviti plažu koja će korespondirati s čitavim mjestom i zadovoljiti njegove zahtjeve za kupališnim prostorom za dulje razdoblje, a da bi ga postigli trebat će nam pomoć Tišnjana, njihovi prijedlozi i sugestije – rekao nam je arhitekt Peračić.
Ovako je Peračić osmislio plažu na Srimi, ali nova Jazina može izgledati i posve drugačije
Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin pojašnjava kako još u zapisnicima nekadašnje Mjesne zajednice Tisno postoje najave gradnje plaže na ovoj lokaciji.
– Bit će to glavna, najveća, najopremljenija i najmodernija plaža na otoku, pa i šire. Riječ je o kapitalnoj investiciji, nadaleko najvećem ulaganju u plažne objekte koje će biti financirano sredstvima namaknutim prodajom zemljišta za gradnju hotela na Jazini. Ova nova plaža, koja će se prostirati na 800 ili 1000 metara obalne crte i oko 15.000 četvornih metara kopnenog prostora, zamijenit će plažu Jazina koja će uskoro postati hotelska plaža, ali i mnogo više od toga. Tisno će s njom dobiti sadržaj koji mu je nedostajao za daljnji turistički razvoj i rast kvalitete ukupne turističke ponude – pojašnjava ideju načelnik Klarin.

Na prostoru ispod autokampa Jazina, gdje je sada parking za trailere, bit će uređeni ugostiteljski objekti i sportski sadržaji, a ispod autokampa Kapor i Borića sve do prvih kuća Zapadne Gomilice bit će uređene zelene površine i plaža. Kako će sve izgledati ponajviše će ovisiti o maritimnoj studiji, koja će pokazati koliki će i kakav morati biti nasip. U odlučivanju o izgledu i sadržaju svega ostalog kroz javnu raspravu će sudjelovati svi Tišnjani.

Ovdje će biti smješteni ugostiteljski i sportski sadržaji nove plaže (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Čitavo Tisno, a posebno ovaj dio mjesta, turistički buja i već duže vrijeme zahtjeva nove kupališne prostore. Novu plažu radimo kao alternativu postojećoj plaži na Jazini, ali sagradili bi je svakako. Ove dvije plaže će biti komplementarne jedna drugoj, nadopunjavat će se sadržajima i svime ostalim. Nova javna plaža kojom će upravljati Komunalno poduzeće Ježinac neće svojom kvalitetom i sadržajima zaostajati za hotelskom plažom s druge strane, niti će ih dijeliti ograda. Iako hrvatski zakoni to dopuštaju, na Jazini neće biti ograđene plaže. Istovremeno će se, ovisno o iskazanim potrebama i interesima, uređivati i ostali plažni prostori u Tisnom, kao što su nedavno uređeni šetica s plažom u Vili ili šetnica s plažom na Banju. Usprkos činjenici da ima najveću obalnu crtu od svih mjesta na otoku, turistički razvoj ovog mjesta bio je ograničen upravo nedostatkom kvalitetnih plaža. To ćemo otkloniti osmišljavanjem nove plaže na Jazini, ali i uređenjem ostalih kupališnih lokacija u plaže koje će odgovarati zahtjevima vremena koja dolaze – rekao je Klarin.
Sva dokumentacija zajedno s građevinskom dozvolom za novu plažu na Jazini treba biti gotova do ljeta 2018. godine. Gradnja će započeti ili u drugom dijelu 2018. ili početkom 2019. godine i trajat će oko godinu dana. A kako će se plaža zvati? Nova Jazina ili kako drugačije? Valjda će se kroz javnu raspravu Tišnjani sjetiti nekog povijesnog toponima ili smisliti neki novi.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here