Država prisvojila ‘komunsku kuću’ starih Murterina i Betinjana na Modravama i nudi je na prodaju

0
2870
Komunska kuća (Foto: Ministarstvo državne imovine RH)

Ministarstvo državne imovine prodaje „komunsku kuću“ na Modravama, na Stanima. Obje Općine, i Tisno i Murter-Kornati, nisu zainteresirane za kupnju.

Komunsku kuću na Stani(ma), Modrave, Ministarstvo državne imovine u srpnju je stavilo na prodaju Javnim pozivom za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH. Početna cijena nekretnine označene kao k.č.br. 533 ZGR, kuća, površine 119 četvornih metara, upisana u z.k.ul. 546, k.o. Murter Betina je 158.368,75 kuna, jamčevina iznosi 15.836,88 kuna, a rok za podnošenje ponuda je 1. rujna 2017. do 14 sati.

Kako se komunska kuća na Stanima našla na popisu državne imovine i kad se država upisala kao njezin vlasnik, načelnik Općine Tisno, u čijem su se obuhvatu našle Modrave, Ivan Klarin, ne zna.

Ivan Klarin (Foto; Rudinapress/H. Pavić)

– Nismo istraživali pravnu povijest uknjižbe. Moguće da se država uknjižila prije 1995., još za vrijeme rata, a možda je to bilo još u bivšoj državi. Takvih objekata poput kuće u Stanima na Modravama ima dosta, ali većinom su u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu Parka prirode Vransko jezero. Pojavljuju se razni mešetari nekretninama kao zainteresirani kupci i dolaze nam u Općinu tražiti podatke o namjeni prostora i tako dalje. Naravno da je šteta prodavati na ovakav način taj i takve objekte. Njih je trebalo zaštititi i morali su imati potpuno drugu namjenu – kazao nam je u telefonskom razgovoru tišnjanski načelnik Ivan Klarin, koji kaže da Općina Tisno nije poslala ponudu za kupnju kuće.

– Ne vidimo da bismo je mogli iskoristiti i bilo što s njom učiniti. Po našoj procjeni, cijena te ruševne nekretnine popet će se i do milijun kuna – mišljenja je Klarin čija je Općina još 2015. godine Šibensko-kninskoj županiji dostavila Obavijest o namjeni zemljišta, naime da se prema PPU Općine Tisno spomenuta nekretnina nalazi izvan granica obuhvata građevinskog područja, odnosno da je u zoni poljoprivrednih tla.

Komunska kuća na Stanima (Foto: Ministarstvo državne imovine)

Ni Općina Murter-Kornati nije poslala ponudu za spomenutu nekretninu iako su Murterini i Betinjani isključivi vlasnici zemljišta na Modravama, područja poznatog kao najveći maslinik u Hrvatskoj.

– Predsjednik OV-a Venčo Skračić je spomenuo tu mogućnost na posljednjem Vijeću, ali nitko od vijećnika, uključujući i mene, nije pokazao zainteresiranost. Kuća je na pomorskom dobru i prevelika je cijena da bismo je kupili, a ako doista uđe u pomorsko dobro, država će izvlastiti budućeg vlasnika – kazao nam je Toni Turčinov, načelnik Murtera. Ipak, dodaje da će istražiti sve mogućnosti pa ako Općina tu nađe svoj interes, ili ako se pokaže da je to za Murterine dobro, Općina Murter-Kornati uključit će se u licitaciju, obećao je.

Načelnik Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Sad je stvar na Murterinima i Betinjanima, to jest stvarnim vlasnicima Modrava. Hoće li dopustiti da kuća, koja je nekada bila zajednička i koju su vlastitim trudom izgradili njihovi preci, postane nečije tuđe privatno vlasništvo, a poznato je kako se novopečeni vlasnici ponašaju prema domicilima, ili će ostati u vlasništvu i na korist vlasnika maslinika, morat će sami odlučiti.

Komunska kuća na Stanima (Foto: Ministarstvo državne imovine)

A još u prvom broju Murterskoga godišnjaka (2004.) u tekstu pod nazivom Modravski memento, profesor Miljenko Mitrov je, između ostalog, napisao: „Ako igdje na modravskim pristaništima, na Stani je uvijek netko bio, svatko je mogao računati da će na njima zateći brod kojim će se moći prebaciti do Hramine. Na Stani su Modravčani podigli rijetko dugačku, zajedničku kuću, prizemnicu, u koju će se za gruboga vrimena, kad se brodovi neće moći vratiti u Murter, svi moći skloniti. Česta su bila i noćenja. U nju su se običavali sklanjati i krapanjski spužvari prigodom svojih ronilačkih potraga za jadranskom spužvom, kad bi ih na to prisilila nadolazeća oluja. I danas stoji Komunska kuća na Stani, od vremena oronula, od ljudi napuštena i zaboravljena, na slavu i diku nekadašnjih murterskih i modravskih vrimen’…“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here