NAJAVA “Vuk i ovce” na nogometnom igralištu “Petrov vrt” u Jezerima

0
1852

Večeras, 23. kolovoza (srijeda) s početkom u 20 sati na nogometnom igralištu “Petrov vrt” u Jezerima, u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, a na inicijativu Karla Klarina na rasporedu je uprizorenje stare jezerske igre naziva “Vuk i ovce”.

Vukovi i ovce, stara je igra koja polako pada u zaborav. Mlađe generacije za istu vrlo vjerojatno nikad nisu čule, a sjećaju je se najvjerojatnije samo tridesetogodišnjaci i oni još stariji. Inicijator ovog uistinu lijepog kako sportskog, tako i kreativno-edukativnog događaja u Jezerima jest Karlo Klarin, a uz Narodnu knjižnicu i čitaonicu Tisno, organizator je i ovdašnja općina.

– Koliko generacija je tu igru igralo na jezerskim plažama, a sve što je bilo potrebno je jedan crveni kamenčić za ocrtavanje igraće ploče, dvadeset manjih kamenčića i dva veća kamenčića – prisjeća se Karlo Klarin i dodaje – Bolji igrači su znali provoditi sate i sate igrajući se kamenčićima i nije im trebao mobitel kako bi se zabavili, kao na primjer današnjim generacijama. 
Ova igra navodno vuče korijen još iz vremena starih Vikinga kada se zvala Halatafl, a u srednjovjekovnoj Engleskoj Fox & Geese. U naše krajeve je vrlo vjerojatno došla u vrijeme Napoleona jer su Francuzi ovu igru unaprijedili i preimenovali u Vukovi i Ovce.

Da se podsjetimo malo i na pravila. Pastir/pastirica ima 20 ovaca od kojih mora minimalno 9 utjerati u tor koji brane 2 vuka. Igrači vuku figure po sjecištima nalik na 5 britanskih zastava. Vuk može pojesti ovcu u slučaju da se nalazi ispred ovce, a ako je pozicija iza ovce na sjecištu minimalno dvaju pravaca u dijagonalnom, horizontalnom ili vertikalnom smjeru slobodna. Ovca može izbaciti vuka iz igre ako primijeti da je vuk propustio pojesti ovcu. Da bi se vratio u igru, drugi vuk mora pojesti dvije ovce. Vuk može pojesti više ovaca uzastopce. Ovca je pobijedila ako je zagradila vuka i on više ne može povući potez, ako je ušlo svih 9 ovaca u tor ili ako je izbacila oba vuka van zbog propuštenog jela. Vuk je pobijedio ako je pojeo minimalno 12 ovaca. Remi nije dozvoljen.

Organizatori uz djecu pozivaju i roditelje jer će u gledalištu biti nacrtane igrače ploče tako da slobodno i oni mogu zaigrati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here