Drvo i kalafati neće tek tako nestati – poruka je murterske Ljetne škole

1
4117
Ljetna škola male drvene brodogradnje u brodogradilištu Marka Bačvara (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Murteru traje peta po redu Ljetna škola male brodogradnje, radni susreti studenata brodogradnje i njihovih profesora s pravim kalafatima i brodovima s kojih se stoljećima prikupljana znanja starih majstora čuvaju i prenose novim generacijama.

Ljetnu školu je danas okupljenim gostima predstavio njen voditelj Izvor Grubišić, profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB).

– Škola ide već petu godinu i do sada imamo 50-ak studenata koji su je prošli, a njen je cilj da se kroz praktični pristup upoznamo s onim znanjima koja se ne mogu steći ni na fakultetima, jer kompjuter je kompjuter, papir je papir, a brod se događa u škveru – rekao je Grubišić, ističući više puta zahvalu vlasniku brodogradilišta Marku Bačvaru što im omogućava održavanje škole.

Prezentacija prof. Izvora Grubišića (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Profesor Grubišić procjenjuje da drvo kao građevni brodski materijal neće tek tako nestati, iako se polako istiskuje. Dolaze, kaže, drugi materijali, ali nisu svi materijali dobri za sve, tako da još uvijek ima interesa za drvom.

– To je tako jer ono ima neke osobine koje drugi materijali nemaju. Naravno, ovdje u Murteru ima još uvijek i dovoljno majstora koji čuvaju tajne zanata, što su druga nekadašnja središta drvene brodogradnje već gotovo izgubila, poput, recimo Korčule ili Vela Luke, Punta ili Malog Lošinja. Tamo je ovaj zanat već pomalo potisnut, dok je na Murteru još uvijek živ i zdrav, dobrim dijelom zahvaljujući i našem domaćinu Marku Bašiću Bačvaru – rekao je Grubišić.

Frof. Grubišić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ideja Ljetne škole je, pojasnio je profesor Izvor Grubišić, da se svake godine jedan brod koji ima povijesnu vrijednost snimi. Brod se ne može sačuvati bez puno novaca, ali može se sačuvati njegov oblik. Ljetna škola zato snima brodove koristeći razne instrumente, te dobijene nacrte linija, forme broda i druge podatke pohranjuje i čuva u digitalnom obliku.

Naglasak škole je na praktičnom savladavanju stručnih vještina povezanom s teoretskom podlogom, a glavne aktivnosti studenata su i rad na pokusima nagibanja te upoznavanje s konstrukcijom drvenog broda.

Prezentacija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Baština jako brzo nestaje ako je se ne spremi. Ali kad sačuvamo nacrte, taj oblik možemo reproducirati kada god želimo – kaže profesor Grubišić.

Kako bi mala drvena brodogradnja bila više od folklora i više od predmeta znanstvenih i stručnih ekspertiza, s profesorima i studentima brodogradnje i dizajna te brodograđevnim poduzetnicima i majstorima, danas su se u brodogradilištu Marina Vinici Marka Bašića Bačvara susreli i predstavnici lokalnih vlasti, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i župan Goran Pauk, te saborski zastupnici Goran Dodig i Branko Hrg, koji su sa svoje strane obećali učiniti sve kako bi ova djelatnost (p)ostala živa gospodarska grana.

Na terenu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
 – Problem je velik. Mi kao općina, a i naša županija i država, sve više ovisimo isključivo o turizmu, koji je sve uspješniji, ali je i izuzetno rizična gospodarska grana. Zaboravljaju se stari zanati, poput drvene brodogradnje i poljoprivreda, ono od čega smo nekad živjeli i mogli bi nam uslijed nestabilnosti ponovno zatrebati. Zato smatramo da je nužno poduzeti sve da ova škola živi, što je samo početak, a onda povezati struku, znanost i obrazovanje, lokalnu zajednicu i politiku na najvišoj razini, te ove ideje gurati kroz projekte – rekao je načelnik Turčinov.

Svoje viđenje stanja struke i njene budućnosti iznijeli su ovdašnji poduzetnici, Marko Bačvar, Enzo Sovitti i Željko Jerat. Ono, na žalost, nije nimalo optimistično, nasuprot obećanjima političara i poletu studenata i njihovih profesora koji vjeruju u očuvanje drvenog broda i sretni su da ovakva brodogradilišta još uvijek postoje.

Sudjelovali su i saborski zastupnici HDS-a Goran Dodig i Branko Hrg (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here