Noć antičkog Colentuma u Murteru – bogat program 6. manifestacije na poluotoku Gradina

0
2668
Noć Colentuma, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress)

Sutra, (utorak) 22. kolovoza u Murteru će biti održana šesta po redu manifestacija Noć Colentuma.

U organizaciji Turističke zajednice Murter-Kornati i suradnika, bogat program bit će održan na samom arheološkom nalazištu, na mikrolokalitetu rimske vile uz more i novu arheološku plažu na poluotoku Gradini. Mali antički sajam počinje u 18.30 sati, dok povijesno uprizorenje Pirati pred Colentumom starta u 20 sati. Nakon toga, na vidikovcu će biti priređena projekcija zanimljivog dokumentarca naziva Uspon i pad Rimskog carstva. Ukoliko vremenske prilike to ne budu dopustile, spomenuta projekcija bit će nažalost otkazana, no o tome ćemo na vrijeme obavijestiti.

U povijesnom uprizorenju vrijedno je kazati sudjeluje skupina djece iz Murtera te odrasli Murterini s gajetama, kao i glumci profesionalci iz Šibenika pod vodstvom režisera i dramaturga Serđa Mioča. – Manifestacija Noć Colentuma je pogodna za obitelji s djecom, a posjetitelji se mogu i aktivnije uključiti tako da na samu manifestaciju dođu obučeni u antičkom stilu – kažu organizatori.
S obzirom na lokaciju arheološkog lokaliteta Colentum, za posjetitelje će biti organiziran i prijevoz turističkim vlakićem s dvije najfrekventnije turističke točke u Murteru.

– Manifestacija Noć Colentuma temelji se na arheološkoj prošlosti otoka Murtera. Brdo Gradina, naseljeno još od prapovijesti, preko liburnskog pa do rimskog doba pravi je izvor inspiracije za stvaranje programa i proizvoda u turizmu. Na ovom arheološkom nalazištu posljednjih godina su u organizaciji udruge Argonauta i lokalnih dionika provedeni brojni projekti, a kao vidljiv rezultat tog rada nastali su opipljivi proizvodi poput suvenira i pripovijetki, kazališnih predstava ali i proizvoda poput studentskog arheološkog kampa, projekata europske volonterske službe te različitih edukativnih radionica arheološke tematike kao i arheološke plaže koje doprinose pozicioniranju Murtera kao turističke destinacije – kažu nam u uredu Turističke zajednice Murter-Kornati.

Suorganizatori Noći Colentuma su Udruga Argonauta i Općina Murter-Kornati dok su suradnici Muzej grada Šibenika, JU NP Krka te Poljoprivredna zadruga Kornati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here