In memoriam dr. sc. Sven Kulušić (1933. Murter – 2017. New York)

0
4262

Otišao je još jedan iz plejade slavnih Murterina. U subotu, 19. kolovoza 2017. na mjesnom groblju Gospe od Gradine pokopan je Sven Kulušić, čovjek koji nas je za života svojim djelom toliko zadužio da je nepovratna šteta što životni ciklus mora završiti na način kako završava.

Sven Kulušić rodio se 27. studenog 1933. godine u Tisnomu na otoku Murteru. Njegovi su roditelji bili zdravstveni djelatnici Margareta Mihalinec-Kulušić, mag.ph. i Dragutin Zakarija Kulušić, dr.med.

Osnovnu je naobrazbu stekao u Murteru kod don Lovre Kramara i na Visu, a maturirao je u III. mješovitoj gimnaziji u Zagrebu. Upisuje studij geografije na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu te ga i završava 1959. diplomskim radom „Vransko polje“.

Tijekom posljednjih godina srednje škole i prvih godina studija postaje istaknuti sportaš u lakoj atletici i bacačkim disciplinama. Na prvenstvima Jugoslavije u judu tijekom 1956. i 1957. dobiva zlatnu i brončanu medalju, a u raznim disciplinama 18 je puta bio što juniorski,  što seniorski prvak Hrvatske, Zagreba, Dalmacije, tadašnje Armije, Mornarice te je i proglašen sportašem godine.

Po povratku iz vojske dobiva mjesto sveučilišnog asistenta na Geografskom zavodu PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom asistentskog staža polazi i završava postdiplomski studij te magistrira 2. kolovoza 1968. godine na temi „Otok Murter – prilog poznavanju problematike priobalnog otoka“. Te se godine kao gost Poljske akademije znanosti tri mjeseca usavršavao u kartografiji i fotometriji u Varšavi, Vroclavu i Lublinu.

Sven Kulušić (Foto: Rudinapress)

Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu napušta svojom voljom 1970. godine i odlazi u SAD. Sljedećih 15 godina kao pomorac plovi Atlantikom na raznim dužnostima, od mornara do kapetana. Posljednjih godina pomorstva sa suprugom otvara obiteljsku tvrtku koja i danas posluje.

Kao pasionirani geograf osim Europe i Sjeverne Amerike u vlastitoj režiji (najčešće pješice i koristeći lokalni prijevoz) proputovao je egzotične zemlje Južne i Srednje Amerike, Afrike i Bliskog istoka.

Svoj znanstveni interes nastavlja i završava obranom (7. srpnja 1997.) disertacije „Kornatski otoci – razvoj krajolika, gospodarsko iskorištavanje i (ne)naseljenost”, a 30. travnja 1998. stječe na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu akademsku titulu doktora prirodnih znanosti.

Za života je objavio brojne znanstvene radove, spomenimo ovdje samo rad “Kornatska otočna skupina”, objavljen u Geografskom glasniku, sv. 27., 1965., koji je bio temeljem odluke Izvršnoga vijeća Sabora Republike Hrvatske, 30. lipnja 1967., o proglašenju Kornata rezervatom prirodnih predjela.

Svenova urna prenesena je u Murter (Foto: Rudinapress)

Sven Kulušić umro je 17. svibnja 2017. godine u New Yorku, SAD.

Komemoraciji koja je prethodila sahrani odazvali su se svi pozvani njegovi suradnici i prijatelji. Jedna od bliskih Svenovih suradnica bila je i umirovljena profesorica dr. sc. Petrica Novosel-Žic, također s Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, njegova kolegica i prijateljica “već više od polovice stoljeća”. Ne mogavši osobno doći, poslala je svoj dirljivi tekst “dragom kolegi Svenu”, koji završava sljedećim rečenicama: “Na kraju, dragi Svene…, Tvoja neraskidiva povezanost s rodnim krajem ogleda se i u ovom žalosnom trenutku kada će, po vlastitoj želji, pepeo Tvog tijela primiti u svoja njedra. Tu ćeš “slušati tišinu i glasove iz prošlosti” o čemu si umoran od pješačenja po teškom terenu ovako, poetski dirljivo, zapisao: “…prije nego svićarice utrnu i zvijezda Danica izblijedi, treba naći mjesto, leći i slušati tišinu, i u toj tišini iz prošlosti čuti: dozivanje čobana, udarce bata, zvonki odjek motike, daleku škripu vesala…duboko disati i ne misliti ni na što…”. Sven i Kornati zauvijek će ostati sjedinjeni – napisala je Novosel-Žic.

S komemoracije u Narodnoj knjižnici i čitaonici (Foto: Rudinapress)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here