Regata za dušu i tilo ove nedjelje u Betini

0
4337
Regata za dušu i tilo, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress)

Regata za dušu i tilo ove nedjelje, 20. kolovoza po petnaesti puta bit će održana u Betini. Sedamdesetak drvenih brodova s razapetim jedrima borit će se ne toliko za pobjedu, koliko za očuvanje tradicije, ponosni na svoje kulturno nasljeđe.

Gajete, leuti, kaići s latinskim jedrom – sudionici su petnaeste, već tradicionalne, vrlo atraktivne regate u Betini. Kako bi predstavili i prezentirali bogato tradicionalno naslijeđe hrvatske drvene brodogradnje čiji je jedan od neizostavnih centara i mjesto Betina, koje ima tristoljetnu tradiciju brodogradnje u drvu i dan danas vrlo uspješnu industriju brodogradnje što je rijetkost u našim prilikama, Betinjani najavljuju regatu od velikog im značaja.

Regata za dušu i tilo, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress)

– Svima duž naše obale poznata je priča o “betinskim kalafatima” (brodograditeljima u drvu) koji su pravi majstori svog zanata i čija flota u postotcima iznosi oko 70% od ukupnog broja drvenih brodova koji danas plove hrvatskim dijelom Jadrana. Betinu zasluženo zovu kolijevkom hrvatske drvene brodogradnje. Važnost ove tradicije prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH, te je u lipnju 2015. godine zaštitilo Umijeće gradnje betinske gajete kao nematerijalno kulturno dobro, a ove godine kao pokretno kulturno dobro zaštićena je i betinska gajeta Cicibela. Ova regata upravo nam je i zbog toga od velikog značaja, u smislu očuvanja naše tradicije i poticanja mlađih generacija da se zainteresiraju za naše kulturno naslijeđe – kaže nam direktorica Turističke zajednice Betina, Ana Mijat.

Donosimo program ovogodišnje Regate za dušu i tilo:

10 sati Marenda na Mulu za sve sudionike regate (pečene srdele)

14 sati Sastanak kapetana

15 sati Start regate

19 sati Podjela nagrada i proglašenje pobjednika, svečana večera za
sve sudionike regate uz Trio Maestral

21 sat Zabavna večer uz grupu Zaratino na Trgu na moru

Regata za dušu i tilo, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here