Počinju Dani male drvene brodogradnje u Betini, organizatori najavljuju bogat program

0
2072
Dani male drvene brodogradnje Betina, ilustracija (Foto: Rudinapress)

Muzej betinske drvene brodogradnje i ove godine organizira ‘Dane male drvene brodogradnje’. Manifestacija počinje danas, 14. kolovoza a trajat će narednih šest dana, točnije sve do 20. kolovoza. Organizatori najavljuju bogat ovogodišnji program.

Izložbom minijatura ‘Otok’, autora Nenada Bojmića, nekadašnjeg urednika časopisa o brodomaketarstvu ‘Mala Karaka’ večeras započinje ljetna manifestacija betinskog Muzeja, Dani male drvene brodogradnje u Betini. Večerašnja izložba Bojmića donosi minijature i makete s tradicijskim motivima, a početak je u 20 sati. Nakon spomenute izložbe, s početkom u 21 sat za večeras je na rasporedu i prezentacija projekta gradnje laminirane gajete Brodogradilišta Betina koju će voditi Joško Radić.
U Danima male drvene brodogradnje vrijedno je istaknuti planirane dvije promocije knjiga o moru. Jurica Gašpar, sin lanterniste, ispričat će priče hrvatskih svjetionika koje je prikupio i objavio u svojoj knjizi Legende svjetla, 16. kolovoza, dok će Mitja Zupančič, novinar i zaljubljenik u jedrenje, predstaviti svoju knjigu Z morjem na ti, 19. kolovoza. U knjizi opisuje 30 destinacija na Jadranskoj obali, ispričane iz oka moreplovca, samog autora, a naglasak stavlja na ljude, događaje i legende, te more koje sve povezuje.

Muzej betinske drvene brodogradnje u suorganizaciji s Jedriličarskim klubom Žal iz Betine organizira i vrijednu prezentaciju Radio upravljanog jedrenja. Dvodnevna prezentacija obuhvaća edukativni dio i regatu jedrilica na radio upravljanje. Prezentaciju će voditi Josip Marasović, instruktor i promotor RU jedrenja iz JK Zenta, a događanje je pod pokroviteljstvom Hrvatskog jedriličarskog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture. – Svrha ovog događanja je da se polaznicima približe osnove koncepta tehničke kulture RU jedrenja, fizike, regatnih pravila i taktika, te funkcioniranja elektroničkih komponenti – pojašnjavaju organizatori. Vrijedna spomena je i dvodnevna radionica izrade makete betinske gajete koju će održati jedan od najboljih hrvatskih brodomaketara, Luciano Keber. – Radionica je predviđena za djecu od 6. do 8. razreda osnovne škole, a u sklopu iste će biti održano i predavanje kojim će Luciano Keber zainteresirane podučiti kako rekonstruirati brod didaktičkim maketama. Ponosni smo što su makete ovog vrsnog majstora i umjetnika brodomaketarstva dio postava našeg Muzeja te se veselimo radionici i predavanju – dodaju organizatori.

Nezaobilazna ‘Regata za dušu i tilo’, 20. kolovoza, označit će kraj ovogodišnje manifestacije Dani male drvene brodogradnje u Betini, a organizatori se ove godine nadaju velikom broju jedara u betinskom akvatoriju, novim znanjima, dobroj zabavi i ugodnom društvu.

Plakat s točnim datumima i satnicama donosimo u nastavku:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here