Trudna Rajka (25) i Paško Perić Pajica (67) donijeli titulu šampiona Italiji

1
4139
Paško Perić Pajica nakon pobjede je dubio na glavi na Rajki (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovogodišnja 12. Međunarodna utrka magaraca u Tisnom u četvrtak navečer je završila neočekivanom pobjedom Italije.

Proškogodišnji prvaci, Francuzi su drugi, a Slovenci treći. Očekivalo se da će se za prvo mjesto boriti Fracuska i Kosovo, odnosno najbolji ovdašnji magarci Rajka s farme Paška Perića Pajice iz Knina i Miško sa Seoskog gospodarstva Banovi dvori iz Tišnjanske Dubrave. No Francuzi su u zadnji tren promijenili magarca, koji je zajedno s jahačem Paškom Perićem Pajicom pripao Italiji, dok je Kosovo promijenilo jahača i njihov Miško ga je u finalu zbacio.

Rajka je imala najbrži start, nije je trebalo gurati ni potezati (Foto: Rudinapress/H. Pavić )
Tako je najbrži magarac (magarica) svijeta 25-godišnja Kninjanka Rajka, a najbolji jahač 67-godišnji Kninjanin paško Perić Pajica.

– Ovo mi je bila zadnja neostvarena želja u mom životu koji traje već 67 godina, da ja i Rajka jednom pobjedimo Miška ovdje u Tisnom. Rajka ima 25 i još je trudna, ali mi ne damo nikome ispred sebe. Imamo puno godina, ali mi smo Ronaldo i Messi ovih utrka – rekao je Pajica nakon pobjede.

Miško je jurio kao vjetar (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Najslađa pobjeda u životu! Utrkivao sam se ovdje 2010. godine i bio drugi, a patio sam puno da još i ovu utrku pobijedim. Bio sam pobjednik u Ljubljani, bio sam u Splitu, u Makarskoj, u Zadru, nema gdje nisam bio, svugdje prvak, samo ovdje još nisam uspio pobjediti. Do večeras – rekao je Pajica, pustio suzu, a onda se popeo na Rajku, pokušao dubiti na glavi na njenim leđima, pa je uspravno stao nogama na nju.

Imali su i razloga za slavlje. Miško je, naime, pobjednik već šest zadnjih Međunarodnih utrka magaraca u Tisnom. Uvijek je bilo tako da je šampion automatski postala ona država koja bi ždrijebom dobila tog magarca, no Rajko i Pajica su to pravilo demantirali. Miško je pobijedio i 1. kolovoza na utrkama u Tribunju, te 30. srpnja u Pirovcu. Jedni kažu da je izgubio jer se umorio, a drugi da se to dogodilo jer je promijenio jahača.

Slovenci slave (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Slavite. Uživajte. Ovo vam je je bila prva i zadnja prilika da pobijedite Miška – rekao je Emil Livaić Deva, jahač s kojim je Miško u Pirovcu 30. srpnja pobijedio Rajku.
– Nikad do sada nije bio ovako nervozan. Ovo je prvi put s ovim jahačem i teško je bilo očekivati pobjedu. Zbog ozljede nisam mogao jahati, ali obećavam, bude li sve u redu meni i njemu sa zdravljem, Rajka i Pajica će imati velikih problema dogodine – rekao nam je Deva.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here